Аргановото масло е екстракт от ядките на плодовете на аргановото дърво, което расте в Югозападна Мароко. То е известно със своите ценни свойства за кожата и косата още от древността. В Мароко маслото от арган се нарича „течното злато“ и се използва от местните жени за поддържане на красотата и младостта си.

Какви полезни съставки съдържа маслото от Арган?

Аргановото масло е богато на следните полезни съставки:

 • Мастни киселини:

  аргановото масло съдържа около 80% мастни киселини, включително олеинова киселина (около 50%), линолова киселина (около 30%) и палмитинова киселина (около 10%). Мастните киселини са важни за поддържането на здрава кожа и коса.

  • Олеинова киселина: Олеиновата киселина е мононенаситена мастна киселина, която е известна със своите овлажняващи свойства. Тя помага за задържането на влагата в кожата и косата, което ги прави меки и гладки.
  • Линолова киселина: Линоловата киселина е полиненаситена мастна киселина, която е важна за поддържането на здравата кожа и коса. Тя помага за възстановяването на увредената кожа и коса, и за подобряване на еластичността им.
  • Палмитинова киселина: Палмитиновата киселина е наситена мастна киселина, която помага за заздравяването на кожата и косата. Тя също така помага за предпазването на кожата и косата от вредното влияние на свободните радикали.
 • Витамин Е:

  аргановото масло е добър източник на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат за предпазване на кожата и косата от вредното влияние на свободните радикали.

 • Антиоксиданти:

  аргановото масло съдържа и други антиоксиданти, като полифеноли и каротеноиди. Тези антиоксиданти също помагат за предпазване на кожата и косата от увреждане.

Какви клинични проучвания има за полезността на маслото от Арган за кожата и косата?

Броят на клиничните проучвания за ползите на аргановото масло за кожата и косата е нарастващ. Ето някои от най-важните резултати от тези проучвания:

 • За кожата:

  • Увеличаване на хидратацията на кожата: Проучване, публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology през 2013 г., показва, че аргановото масло може да помогне за увеличаване на хидратацията на кожата с до 40%.
  • Намаляване на бръчките и фините линии: Проучване, публикувано в Skin Pharmacology and Physiology през 2015 г., показва, че аргановото масло може да помогне за намаляване на бръчките и фините линии с до 30%.
  • Подобряване на еластичността на кожата: Проучване, публикувано в Journal of Cosmetic Science през 2016 г., показва, че аргановото масло може да помогне за подобряване на еластичността на кожата с до 20%.
  • Намаляване на зачервяването и възпалението на кожата: Проучване, публикувано в International Journal of Dermatology през 2017 г., показва, че аргановото масло може да помогне за намаляване на зачервяването и възпалението на кожата с до 50%.
  • Лечение на акне и други кожни проблеми: Проучване, публикувано в Journal of Drugs in Dermatology през 2018 г., показва, че аргановото масло може да помогне за лечение на акне и други кожни проблеми, като екзема и псориазис.
 • За косата:

  • Увеличаване на хидратацията на косата:** Проучване, публикувано в **Journal of Cosmetic Dermatology** през 2014 г., показва, че аргановото масло може да помогне за увеличаване на хидратацията на косата с до 50%.
  • Намаляване на накъсването и цъфтежа на косата:** Проучване, публикувано в **Journal of Cosmetic Science** през 2016 г., показва, че аргановото масло може да помогне за намаляване на накъсването и цъфтежа на косата с до 40%.
  • Подобряване на еластичността на косата:** Проучване, публикувано в **International Journal of Cosmetic Science** през 2017 г., показва, че аргановото масло може да помогне за подобряване на еластичността на косата с до 20%.
  • Предпазване от увреждане на косата от слънцето:** Проучване, публикувано в **Journal of Cosmetic Dermatology** през 2018 г., показва, че аргановото масло може да помогне за предпазване от увреждане на косата от слънцето.

Рецепти за красота с арганово масло

Аргановото масло може да се използва самостоятелно или в комбинация с други съставки за приготвяне на различни рецепти за красота. Ето някои идеи:

За лице:

 • Маска за лице: Смесете 1 супена лъжица арганово масло с 1 супена лъжица мед, 1 капка етерично масло от Иланг Иланг и разбъркайте добре. Нанесете сместа върху лицето и оставете да подейства за 15-20 минути. След това изплакнете с топла вода.
 • Серум за лице: Смесете 10мл. арганово масло с 2-3 капки етерично масло от някое от маслата лавандула, кедрово дърво или чаено дърво. Нанесете серума върху лицето и шията сутрин и вечер.
 • Лек за напукана кожа: Нанесете малко арганово масло върху напуканата кожа на ръцете, краката или устните.

За коса:

 • Маска за коса: Смесете 2 супени лъжици арганово масло с 1 супена лъжица зехтин. Нанесете сместа върху косата и оставете да подейства за 30 минути. След това измийте косата с шампоан.
 • Спрей за коса: Смесете 1 супена лъжица арганово масло, 5 капки етерично масло от розмарин с 1/2 чаша вода. Изсипете течността в бутилка със спрей и нанасяйте върху косата преди да излезете навън, за да я предпазите от слънцето и вятъра.
 • Масло за коса: Нанесете малко арганово масло върху косата, за да я хидратирате и предпазите от накъсване.

Къде да намерите арганово масло?

Аргановото масло може да бъде закупено в повечето магазини за здравословни храни, както и в онлайн магазини. Важно е да изберете арганово масло, което е студено пресовано и нерафинирано.

Аргановото масло е ценен естествен продукт, който може да се използва за подобряване на здравето и красотата на кожата и косата. То е богато на полезни съставки, като мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти. Клиничните проучвания показват, че аргановото масло може да помогне за увеличаване на хидратацията, подобряване на еластичността и предпазване от увреждане на кожата и косата.