Етеричното масло от канела се извлича от кората или листата на няколко различни вида дървета, от които най-известни са Cinnamomum verum и Cinnamomum cassia (това са латинските им наименования). Маслото, извлечено от втория вид дърво, е доста по-популярно и употребявано в масовия случай, а пък другият вид, от първото дърво, е по-скъпо и луксозно. По-важното в случая е, че и двата вида масло от канела съдържат фитохимикали, като цинамалдехид и евгенол, а именно те играят главната роля в състава на маслото от канела, правейки го полезно за здравето.

Канелата сама по себе си се употребява и се цени високо в основни браншове като ароматерапията, кулинарията и козметиката. Естествено, навсякъде е в различни форми, но основните й характеристики, качества и свойства са тези, които я правят толкова желан продукт.

Канелата е любим продукт в кулинарията и производството на храните като цяло. Тя се среща в продукти като дъвки, всякакви сладка, чайове и разновидни печива. Всички познаваме сладкия и едновременно с това леко лютив аромат на канелата, който може да ни навее много спомени и като цяло да повдигне настроението ни. Точно затова етеричното масло от канела е много прочуто с участието си в ароматерапията. Ароматът е перфектен за успокояване на нервната система и повишаване на емоционалното състояние. Препоръчва се да се слага в дифузери, за освежаване на въздуха и подобряване на атмосферата на дадено пространство. Също така канеленото масло е страхотно за практикуване на масажи, защото освен хубавия аромат, има свойството да енергизира и подхранва кожата.

Етеричното масло от канела е изключително богато на антиоксиданти и притежава доста анти-бактериални и противовъзпалителни свойства. Приемането му редуцира кръвната захар, понижава нивата на холестерол, бори се активно с всякакви инфекции, възпаления и дори паразити, стимулира имунната система и либидото. Научно доказано е, че маслото успешно е преборило бактерията Pseudomonas aeruginosa, която може да е опасна за хората. Поради тези силни свои качества, канеленото масло е важна и характерна съставка в широк спектър козметични продукти, като например паста за зъби, маска за лице, вода за изплакване на уста, лосион за тяло, балсам, сапун и други.

Маслото се отразява изключително благотворно на кожата, косата и устните. Благодарение на горе споменатите качества, маслото навлиза в дълбочина в тъканта на кожата и стимулира нейното подобряване и по-здраво изграждане. Доста помага при всякакви възпаления и зачервявания на кожата и също така при акне. Но главното при етеричното масло от канела е, че действа истински почистващо и регенеративно на кожата, прави я да изглежда в пъти по-сияйна, чиста и подмладена. Тъй като прониква на дълбоко, ефектът от маслото е дългосрочен и качествен.

Нашият сапун с кафе и канела е един невероятен продукт, който се отразява по този превъзходен начин на кожата, тъй като комбинацията между кафето и канелата е наистина вълшебна. Сапунът изчиства мъртвите клетки от кожата, възвръща нежността и гладкостта й значително. Освен това има омайващ и наситен аромат и образува богата пяна. Препоръчва се за всякакъв тип кожа.