Гераниевото масло и свойствата му

Гераниевото масло и свойствата му

5 юли 2021
  • Сподели:

Гераниевото етерично масло може да се извлече от всички части на гераниево растение (или здравец, както още се нарича) и след това се обработва чрез двойна дестилация чрез пара. Използвало се е още в Древен Египет като разкрасяващ продукт. В момента се отглежда в доста региони, включващи Европа и Азия. Приложенията на гераниевтото масло са многобройни и разнообразни. То се използва за третиране на здравното състояние от векове насам. Научно доказано и потвърдено е, че действа лечебно на редица състояния и проблеми, главно насочени в подобряването вида на косата и кожата и в подобряване на психичното състояние и цялото настроение.

 

Благодарение на сладкия си и лек флорален аромат, етеричното масло от здравец е високо оценен и доста използван в парфюмерийната индустрия. Също така се използва и в ароматерапията, тъй като е доказано, че ароматът му има свойството да успокоява психиката, да намалява значително нивата на стрес и притеснителност и да балансира емоциите, създавайки усещане на заземяване и успокоение. Точно заради тези свои качества маслото е доста подходящо и за масажи, които имат дълбок зареждащ ефект за кожата и за психиката, за телесното и сензитивното благосъстояние като цяло. При масажиране е хубаво да се добавят и други етерични масла като лавандула, бергамот и др. за по-пълноценно и наситено преживяване.

 

Едно друго също толкова разпространено приложение на гераниевото масло е при грижата за косата. От него може да се добавят по няколко капки в шампоани и балсами и ефектът е винаги страхотен след това. Маслото кара косата да изглежда в пъти по-бляскава и сияйна, а ароматът му остава в косата за дълго време и й придава сладък и приятен мирис.

 

Гераниевото масло се използва и в редица други козметични продукти за кожата, като кремове, сапуни, серуми и др., а това се дължи на силните му антибактериални, антимикробни и антисептични свойства. Именно те са полезни и препоръчителни за лекуване на проблемна кожа с акне и също така за предотвратяване и намаляване на зачервявания, възпаления и т.н. Маслото може да помогне и при някои видове алергии, но като цяло още не са проведени много изследвания в тази насока. Още едно приложение на гераниевото масло е при борба с всякакви насекоми, действа безотказно и по естествен начин ги отстранява, благодарение на химичните съставки, които притежава. Също така маслото се използва за нанасяне върху кожата след изкъпване, защото я омекотява, подхранва и й придава здрав и мек вид.

 

Затова ние в „Мажи Мажи“ направихме серум за околоочен контур, който е най-отличаващият ни се продукт, съдържащ гераниево етерично масло. Специално е изработен за фината част на кожата на лицето около очите. Серумът има свойството да изгражда защита и да предпазва кожата в тази област от външната среда, като в същото време е изключително нежен и лек, има свойството да изглажда и омекотява кожата и да я предпазва от стареене. Не на последно място, има изключителен освежаващ и приятен аромат, благодарение и на другите масла, които съдържа, а именно – Шипка и Арган.

 

Важно е обаче да се отбележи, че преди каквото и да било използване и нанасяне на маслото върху кожата е задължително да се направи тест върху малък участък на кожата, за да се прецени дали да се използва по-нататък и върху по-голяма част, тъй като маслото може да предизвика алергични реакции и кожата да реагира бурно като се възпали.