Какаовото масло се извлича от какаовите зърна, които виреят главно в Централна и Южна Америка. Какаовите зърна са известни с това, че са изключително богати на антиоксиданти, които остават дори в самото какаово масло, след като то бъде извлечено от зърната. Благодарение на тях при прием и в двете си форми какаото помага за подобряване на имунитета на организма, стимулира активността на сърцето и предотвратява всякакви вътрешни и външни възпаления. Също така е доказано, че например тъмният шоколад значително подобрява здравето на сърцето.

 

Какаовото масло е с бледо-жълтеникав цвят, естественото му състояние е твърдо и се отличава с приятни си и лек, какаов аромат. Освен изкушаваща храна за много хора, най-вече под формата на шоколад, какаото е също толкова чудесна храна и за кожата на тялото. С гладката си текстура и страхотния си аромат то така да се каже има силата да съживи кожата и да й придаде мекост, подхранване и свежест. Това, което го прави много приятно за консумиране е свойството му да се топи при телесна температура, затова и когато изядем парченце шоколад, е психологически тествано, че ни се услажда най-вече заради самото разтапяне, дори не толкова заради самия шоколад. Именно защото се топи на температурата на тялото, какаовото масло няма и нуждата от обработка на високи температури по време на производството, което му помага да запази повече от качествата на здравословните си наситени мазнини.

 

Това свойство на какаовото масло го прави и страхотен хидратант за кожата, тъй като при нанасяне на какъвто и да е козметичен продукт, като например лосион, крем, балсам и т.н., който в състава си има какаово масло, кожата веднага го поема и това дълбоко я подхранва, възвръща еластичността и гладкостта й. Какаовото масло още от векове назад се използва за направата на натурални козметични продукти. Благодарение на високия процент наситени мазнини, които маслото съдържа, то е естествен лечител на суха и напукана кожа. Чудесен продукт е за хора с чувствителна кожа, склонна към раздразнения, защото не е агресивно, няма как да нанесе сериозни щети на епидермиса и не съдържа излишни и токсични добавки, бои, аромати и т.н. Единствено може да предизвика раздразнение върху кожа, която има свръхчувствителност и лека непоносимост към маслото, затова все пак е добре преди употреба да се тества на по-малък участък от кожата.

 

Освен за омекотяване и хидратиране, какаовото масло помага и при борбата против стареене, което се дължи на съединения, наречени полифеноли, които се съдържат в маслото. Те подпомагат и цялостния по-здрав вид на кожата, стимулират производството на колаген и правилното и равномерно хидратиране на кожата. Освен това маслото предотвратява появата на стрии, заличава белези и е отличен помощник при успокояване на изгаряния и възпаления.

 

Едно от най-известните приложения на какаовото масло е лекуването на напукани и сухи устни. Среща се често ръчно направените натурални балсами за устни. Затова и ние в „Мажи Мажи“ решихме да направим нашето леко и ароматно балсамче за устни, съдържащо какаово масло. В комбинация с него сложихме и мента, която да придава енергизираща свежест. И по този начин при ежедневно нанасяне ще имате пухкави и сочни устни, които да са дълбоко подхранени, омекотени и освежени.