Копривата и вълшебните й свойства

Копривата и вълшебните й свойства

15 март 2022
  • Сподели:

Копривата е едно от най-известните лечебни растения, доказало своите наистина вълшебни качества и свойства, съдържащи се във всяка негова част, като започнем от корените, преминем през стъблото и листата и стигнем чак до цветовете.

Растението е играло ключова роля още векове назад, по времето на Древността, а след това е било и много активно използвано от египтяни и римляни. Интересен факт е, че научното латинско име на копривата е Urtica dioica, което идва от думата „uro“, която буквално означава „да гори“. А всички сме запознати с парещия ефект, който копривата прави върху кожата при директен контакт и след това води до познатото зачервяване, сърбеж, леки обриви и т.н. Може би и затова повечето хора реагират с неприязън, като чуят коприва. Въпреки това обаче, при различни видове обработка като замразяване, консервиране и изсушаване, растението запазва своя невероятен състав и притежава безброй ползи както за организма, така и за тялото ни като цяло.

Копривата е изключително богата на разнообразни нутриенти. Съдържа витамини (най-вече А и В), минерали – калций, магнезий, желязо, фосфор и други. Освен това има и много мазнини, аминокиселини (всичките незаменими) и полифеноли. Билката има чудесни противовъзпалителни и стимулиращи свойства, които наистина подпомагат възстановяването и изграждането на един много по-силен и здрав организъм.

Едно от най-популярните лечебни свойства на копривата се изразява в благодатното й действие върху кръвта. Тя е една от най-добрите, даже може би най-добрата кръвопречистваща билка. За постигане на този ефект е много приятно и достъпно приемането й под формата на чай. Това се дължи на наситеното наличие в състава й на кръвообразуващи ензими, затова тя е лечител на редица вътрешни кръвоизливи и като цяло се прилага при всякакви болести, проблеми и заболявания, свързани с кръвта. Освен това копривата намалява съдържанието на захар в кръвта, което веднага покачва значително силното здраве и имунитет.

Също така, растението е много високо оценено и активно се използва при лекуването на артрит и всякакви други ставни проблеми. Помага и при редица други заболявания и състояния като кашлица, главоболие, ускорено сърцебиене, виене на свят и други подобни.

Копривата заема доста важно място и в кулинарията. Позната е най-вече под формата на супа и яхния, също така се правят и чудни салати с нея. Може да се обработва по много различни начини, но тук е важно да се отбележи, че това е нужно и задължително трябва да се направи преди хранене, тоест никога не трябва да се приема току-що набрана коприва.

И, разбира се, не на последно място, копривата е високо оценена дори в козметичната индустрия. Тя е един от главните участници и избори в производството на натурални козметични продукти. Поради своите силно активни противовъзпалителни свойства, копривата бързо, качествено и ефективно лекува всякакви рани, обриви, изгаряния и кожни възпаления като цяло. Но освен върху кожата, билката има страхотно действие и върху косата и скалпа, даже то е по-силно. Доказано е, че копривата лекува пърхот, забързва растежа на косата и възстановява кожата на скалпа.

Затова ние в „Мажи Мажи“ направихме един от любимите ни шампоани, а именно – Мажи с Коприва. Той влияе вълшебно на скалпа, като намалява значително лющенето и сърбежа, изчиства пърхота, намалява косопада и като цяло заздравява косъма и подобрява цялостното състояние на косата и скалпа, правейки ги много по-чисти и здрави.