Лайката (лат. – Matricaria recuita) е една от най-разпространените билки и има впечатляващо широк спектър на употреба. Като всички така мощни и благодатни билки, лайката е позната на човечеството още от Древността като една удивително лечебна билка.

Тя е цъфтящо растение от семейство маргаритки и произходът й е от Европа и Западна Азия. Главното име Matricaria идва от латинската дума matrix, която означава утроба, тъй като лайката на времето се е ползвала за лечение при заболявания на женската репродуктивна система. Германците наричат билката alles zutraut, която в буквален превод означава „способен на всичко“. А пък на гръцки лайка се превежда като земна ябълка, което веднага може да се свърже с това, че мириса на билката наподобява ябълковия.

Съставът на лайката е наситен със силни вещества, най-повлияващи и определящи качествата на билката може би са три основни биоактивни вещвества, а именно – флавоноиди, терпени и антиоксиданти. Най-концентрирано е съдържанието в цветовете на лайката, откъдето се извлича доста ценното етерично масло от лайка, съдържащо около 120 активни химични вещества. Именно тези вещества изграждат най-главните качества на лайката като билка, заради които е толкова разпространена и разпознаваема. А те са болкоуспокояващото и противовъзпалителното и действие.

Счита се, че най-вече билката е полезна за тревожни, свързани с нервната система, състояния. Изключително много помага при проблеми със съня, тъй като действа изключително успокояващо и релаксиращо на нервите. Именно заради това лайката има редица ползи за възстановяване, стимулиране и подобряване на психичното и емоционалното здраве. Затова лайката се цени на високо ниво в ароматерапията, участва в състава на ароматни свещи, соли за вана, масажни масла и много други подобни такива по-алтернативни методи за повдигане на настроението и подобряване на емоционалното състояние. Най-прочутият и може би приятен начин на прием на билката е под формата на чай, но също така е и много полезно да се вдишват изпаренията от маслото от лайка. Билката също така лекува и хранителни и като цяло стомашно-чревни проблеми като подуване, газове, диария и други подобни, благодарение на болкоуспокоителното си действие, намалява възпалителните действия в имунната система, когато например се бори с някаква бактерия или инфекция. И не на последно място помага при настинка, хрема и като цяло се бори с тях още преди да са засегнали организма, на ниво симптоми.

 

Лайката също така играе основна роля в козметичната индустрия, било то като главна или по-второстепенна съставка в редица продукти като натурален сапун, шампоан, балсам, крем, серум, маска за лице, дезодоранти и други подобни. Вече споменатото противовъзпалително действие кара билката да помага значително много при заличаването на белези и рани. Лайката има способността да атакува директно бактериалните инфекции, засягащи кожата и да предотвратява прерастването им в по-големи кожни проблеми. Билката успокоява всякакъв вид възпаления и зачервявания, успокоявайки епидермиса и подпомагайки изграждането на нови кожни клетки за бързо време. Освен това, лайката може да третира много сериозни кожни проблеми като екзема и псориазис. Изключително благодатно е действието й, тъй като не атакува кожата по агресивен начин, даже точно обратното – много нежно и меко влияние има и в същото време всичките вещества, от които е съставена, са толкова силно активни сами по себе си, а и поотделно, че лечебността й не може да се постави под въпрос и при всеки случай води до значително по-добро и здраво състояние на кожата.

 

Нашият любим продукт, съдържащ лайка, е именно сапунът за тяло „Мажи с Лайка“ . Той не притежава специфичен аромат, но е неповторим в силата си да успокои кожата и след използване да я остави значително по-мека и подхранена, карайки човек да се чувства като нов в нея, по един много нежен и естествен начин.