Лавандулата е род растения под формата на храст или полухраст от сем. Устноцветни. Вирее предимно по Средиземноморието в държави като Италия, Португалия и най-вече в района на Южна Франция. Освен това тук в България също можем да се похвалим с все по-разпространеното отглеждане на лавандула по нашите земи, а пък интересен факт е, че от 2011 година сме признати за най-големия производител на лавандула в света. Цветовете на растението са разпределени в класовидни съцветия и имат синьовиолетов цвят. Лавандулата се използва в различни сфери още от Древността. Лавандулата има приложение в естествения си вид, най-често изсушена, използва се за направата на чайове, като подправка в кулинарията и може просто изсушените й клонки да се слагат в помещения и така да действат като ароматизатор и пречиствател на въздуха. Но най-често лавандулата се използва като етерично масло, което се извлича чрез парна дестилация. Маслото е с жълтеникав цвят и омайващ аромат, който е характерен и отличаващ лавандулата от други етерични масла.

 

Лавандулата има широк спектър от приложения, едно от които е именно приложението й във фармацевтичната индустрия. Това се дължи на мощните лечебни свойства на растението. В народната ни медицина тя се използва за редица неприятни състояния като главобол, силна мигрена, нервност, тревожност и не на последно място – лекува безсъние доста ефективно. Във всички тези случаи лавандулата се втрива в слепоочията, за да може да подейства най-добре. Има силни антисептични и противовъзпалителни свойства, затова много помага при кашлица и всякакви инфекциозни дихателни заболявания. Освен това се използва за облекчаване на ставни и мускулни болки, и различни общи заболявания. Употребявана е и при ухапвания от насекоми, изгаряния и правене на терапевтични масажи, точно защото има свойството да навлезе в тъканта на кожата и да облекчи нея и мускулатурата.

 

Друго приложение на лавандулата е в кулинарията. Може би е най-известна при различните видове чай, които са изключително полезни за организма, релаксиращи и успокояващи са. От цветчетата на лавандулата се извлича много ценен и наситен нектар, от който след това се прави качествен мед, който е високо оценен и желан на световно ниво като много специален продукт. Лавандулата е много разпространена и в сладкарството, като например в производството на различни сладкиши, бонбони и всякакви видове изделия и също така е страхотна за украса на торти и т.н.

 

И разбира се може би най-главното и търсено приложение на лавандулата е в козметиката, Арома терапията и парфюмерията. С известния си енергизиращ и свеж аромат е доста често срещана съставки във всякакви парфюми и дори да не е главната, работи страхотно в комбинация и с много други аромати. Благодарение на антисептичните си качества се използва в хиляди видове кремове, серуми, сапуни, мазила, балсами, маски за лице и т.н. Има свойството да регенерира клетките и да почиства качествено кожата, придавайки й значително по-свеж вид. Това силно качество на лавандулата ни вдъхнови да направим обогатяващото ни вечерно олио за лице, което в комбинация с другите си съставки действа възстановяващо на кожата на лицето. Премахва следите от натовареност и стрес и го облекчава. Също така предотвратява появата на акне и успокоява всякакви възпаления, зачервявания и др.