Мащерка

Мащерка

Мащерката е билка със сладък, земен аромат, малки цветчета в предимно лилави, бели и червеникави тонове и зелено-сиви листа. Расте в Европа, предимно по Средиземноморието и е член на семейството на ментата. У нас мащерката расте основно в сухи и скалисти райони, целогодишно растение е и се бере в най-горещото време на годината, между месец юни и август.

 

Съществуват много различни видове мащерка, от които всеки се отличава със свой собствен мирис и вкус. Приложението на мащерката се среща в различни индустрии, като например в медицинската, кулинарната и козметичната. Може да влезе в употреба както свежа, така и суха, но в сухо състояние е по-разпространена, тъй като самата билка съдържа минимално количество вода в себе си и изсъхва за отрицателно време.

 

В мащерката се съдържат голям набор от активни съставки, най-известната от които е тимол, поради която мащерката е толкова силен антиоксидант. Още вещества, правещи мащерката толкова лечебна, са хром, желязо, калций, магнезий, витамин С и също така е добър източник на витамин А. Всички тези съставки правят мащерката растение с всеобхватни и разновидни лечебни свойства.

 

Едно от главните е антисептичното и антибактериалното й свойство, благодарение на които мащерката служи за лечение на рани, облекчаване на кожни проблеми и акне, а също така и за вътрешни дихателни и стомашни инфекции, като суха кашлица, бронхит, диарии и колики. Поради наличието на омега-3 мастни киселини мащерката подпомага здравословното състояние на мозъка и подобрява кръвообръщението. Също така мащерката има силни кардиозащотни ефекти и поддържа доброто състояние на сърцето.

 

Мащерката играе много важна роля като стимулант на имунната система и приемът на тази билка под каквато и да е форма може да помогне значително много за изграждането на един по-силен имунитет и по-висока защита към инфекции, било то вътрешни или външни, вируси, разболявания, бактерии и т.н.

Маслото от Таману и свойствата му

22 април 2021 Маслото от Таману е известно с това, че има редица ползи за здравето и красотата, действа регенериращо при локално лечение на широк спектър от кожни наранявания от изгаряния, белези и инфектирани рани до кожни заболявания като дерматоза, уртикария и екзема, както и за по-здрава и красива коса.

Масло от Марула - как действа върху кожата и косата?

8 април 2021 Маслото от Марула е богато на протеини и се абсорбира лесно, което го прави ефективно при лечение на кожата и косата. Съдържа аминокиселини L-аргинин и глутаминова киселина, които имат хидратиращи, анти-стареещи свойства, мастни киселини, включително палмитинова, стеаринова, олеинова и миристинова киселини, които имат подобрителни и овлажняващи качества, антиоксиданти, като фенолни съединения и витамини Е и С, които се борят със свободните радикали и могат да предотвратят увреждането на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето и замърсяването.

Банан

11 март 2021

Безсмъртниче

11 март 2021

Полезните свойства на маслото от лимонена трева

14 април 2020 Представете си етерично масло със свеж цитрусов аромат с нотка земен нюанс - Да, лимонена трева. Маслото от лимонова трева е популярно в ароматерапията, за облекчаване на стреса, тревожността и депресията с балансиращите си свойства.То се използва, като естествено средство за заздравяване на рани и спомага за предотвратяване на различни инфекции.

Съставки, които да избягваме при избора на слънцезащитен продукт

11 юни 2019 Всички с нетърпение очакваме лятната ваканция. Мечтаем по-скоро да се отпуснем на плажа с книга в ръка. Да си взираме в хоризонта и да забравим за задачите в офиса. Да правим дълги и спокойни разходки по брега. Да не забравяме и най-веселата част а именно да правим пясъчни замъци с децата.