Как действа и за какво действа етеричното масло от Мащерка?

Как действа и за какво действа етеричното масло от Мащерка?

11 март 2021
  • Сподели:

Мащерката е билка със сладък, земен аромат, малки цветчета в предимно лилави, бели и червеникави тонове и зелено-сиви листа. Расте в Европа, предимно по Средиземноморието и е член на семейството на ментата. У нас мащерката расте основно в сухи и скалисти райони, целогодишно растение е и се бере в най-горещото време на годината, между месец юни и август.

 

Съществуват много различни видове мащерка, от които всеки се отличава със свой собствен мирис и вкус. Приложението на мащерката се среща в различни индустрии, като например в медицинската, кулинарната и козметичната. Може да влезе в употреба както свежа, така и суха, но в сухо състояние е по-разпространена, тъй като самата билка съдържа минимално количество вода в себе си и изсъхва за отрицателно време.

 

В мащерката се съдържат голям набор от активни съставки, най-известната от които е тимол, поради която мащерката е толкова силен антиоксидант. Още вещества, правещи мащерката толкова лечебна, са хром, желязо, калций, магнезий, витамин С и също така е добър източник на витамин А. Всички тези съставки правят мащерката растение с всеобхватни и разновидни лечебни свойства.

 

Едно от главните е антисептичното и антибактериалното й свойство, благодарение на които мащерката служи за лечение на рани, облекчаване на кожни проблеми и акне, а също така и за вътрешни дихателни и стомашни инфекции, като суха кашлица, бронхит, диарии и колики. Поради наличието на омега-3 мастни киселини мащерката подпомага здравословното състояние на мозъка и подобрява кръвообръщението. Също така мащерката има силни кардиозащотни ефекти и поддържа доброто състояние на сърцето.

 

Мащерката играе много важна роля като стимулант на имунната система и приемът на тази билка под каквато и да е форма може да помогне значително много за изграждането на един по-силен имунитет и по-висока защита към инфекции, било то вътрешни или външни, вируси, разболявания, бактерии и т.н.