Маслото от чаено дърво се извлича от листата на малкото дърво  Melaleuca alternifolia, което се среща предимно в райони на Австралия. Като едно от най-известните и ценени масла в днешно време, използването на маслото от чаено дърво датира още векове назад, когато Аборигените са го използвали като традиционна медицина. Набавяли са си го директно, извличайки екстракта от листата му, а после са го нанасяли директно върху кожата или са го вдишвали за лекуване на кашлица и настинка. Тези негови свойства още се използват и днес маслото може да лекува всякакви видове заболяване на дихателната система.

 

Днес маслото от чаено дърво се слави като едно от най-ефективните за лекуване на акне и кожни проблеми. Изключително високо ценено е от козметичния бранш и се използва за правенето на всякакви продукти като кремове, шампоани, балсами, серуми, маски за лице и други.

 

Благодарение на силните си антибактериални и бактерицидни свойства, маслото от чаено дърво действа по този изключително мощен почистващ начин върху кожата. Тези свойства са толкова интензивни, че могат да се сравнят със силните химически съставки, които по принцип се слагат в голяма част от козметиката. Но в случая на маслото от чаено дърво тези съставки съществуват и действат по естествен начин и са 100% еко, затова и чаеното дърво играе незаменима роля в изработката на натурална козметика. Затова е и хубаво да се направи тест за поносимост върху малка част от кожата преди използването на продукт, съдържащ масло от чаено дърво, тъй като е възможно по-чувствителна кожа да реагира бурно и да се получи нежелано раздразнение и зачервяване.

 

Както споменахме по-горе, маслото от чаено дърво е много известен лечител на акне, именно заради страхотното си качество да унищожава всякакви бактерии и замърсявания, които всъщност образуват акнето. В същото време има способността  да успокои вече третираната кожа и да й възвърне естествената мекота и чистота.

 

Маслото от чаено дърво може да се използва и за лечение на леки рани и одрасквания. То ги дезинфекцира и стимулира регенеративността на клетките на кожата, което кара раните да се възстановят бързо и ефикасно.

 

Също така при всякакви други сериозни и дори не толкова сериозни кожни заболявания, като например екзема, маслото действа безотказно. Освен това може да отстранява гъбичките и брадавиците, но тук много добре трябва индивидуално да се проучи каква точно доза и колко често трябва да се нанася, за да действа наистина като лекарство.

 

Маслото от чаено дърво е изключително полезно за здравето и вида на косата и скалпа. Има изключително силни регенеративни свойства, които помагат на нежната кожа на скалпа да е в здравословното си състояние. Намалява възпалението на скалпа, предотвратява лющенето. Също така маслото е съставка и в много шампоани против въшки.

 

Маслото от чаено дърво като цяло има широк спектър на приложимост и употреба. Както за по-стандартни продукти, които бяха изброени досега, така и за по-алтернативни козметични средства, като например паста за зъби, която доста добре почиства устата и поддържа емайла, също така и натурален гел за ръце, който дезинфекцира и предпазва деликатната кожа на дланите по лек и щадящ начин.

 

Ние в „Мажи Мажи“ също се възползваме от страхотните и незаменими качества на маслото от чаено дърво. Кремът ни за лице с таману и чаено дърво е изключително благ към кожата на лицето. Тази комбинация почиства дълбоко кожата, подмладява я и я хидратира.