Евкалиптовото масло, получено от листата на евкалиптовото дърво, не е просто успокояващ аромат за вашия дифузер. Този естествен еликсир може да се похвали с безброй ползи, особено когато става въпрос за подобряване на здравето и жизнеността на косата и кожата ви. В тази статия ще разгледаме доказаните свойства на евкалиптовото масло, подкрепени от клинични проучвания, и ще споделим някои лесни но много ефективни домашни рецепти, които да включите в рутината си за красота.

 

Какво казва науката за ползите от евкалиптовото масло?

 

Маслото от евкалипт от векове е основен продукт на традиционната медицина, а съвременните изследвания продължават да разкриват впечатляващите му терапевтични свойства. Нека се запознаем с научните факти, които стоят зад ползите от евкалиптовото масло за косата и кожата.

  1. Антибактериални и противогъбични свойства: Проучване от 2016 г., публикувано в International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, установява, че евкалиптовото масло проявява значителни антибактериални и противогъбични активности. Тези свойства го превръщат в ценна съставка в борбата с кожните инфекции и насърчаването на здрав скалп. Неговият антимикробен характер може да подпомогне предотвратяването на пърхот и други проблеми със скалпа.
  2. Противовъзпалително действие: Евкалиптовото масло е богато на съединения с противовъзпалително действие. Преглед в International Journal of Molecular Sciences подчертава потенциала на евкалиптовото масло за намаляване на възпалението, което го прави полезно за успокояване на раздразнената кожа и облекчаване на състояния като екзема и псориазис. Когато се прилага локално, то може да помогне за намаляване на зачервяването и възпалението.
  3. Стимулиране на скалпа и растеж на косата: Клиничните изследвания показват, че евкалиптовото масло може да стимулира космените фоликули, като подпомага растежа на косата. Проучване, публикувано в Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, показва, че ободряващите свойства на евкалиптовото масло спомагат за подобряване на кръвообращението, когато се масажира върху скалпа, което благоприятства оптималната среда за развитие на косата.

 

Домашни рецепти за красота с евкалипт:

 

Маска за коса с евкалиптово масло:

Съживете косата си с подхранваща маска. Смесете 2 супени лъжици кокосово масло, 5 капки масло от евкалипт и 1 супена лъжица мед. Нанесете маската върху влажна коса, оставете я да действа 30 минути и я отмийте. Тази процедура не само хидратира косата ви, но и осигурява освежаващо усещане за скалпа.

 

Парна баня с евкалипт:

Отдайте се на изживяване като в спа център с парна баня с евкалипт. Добавете 3 капки масло от евкалипт в купа с гореща вода. Сложете на главата си с кърпа и се наведете над купата, като позволите на парата да отвори порите ви. Този ритуал може да ви помогне да почистите кожата си и да подобрите цялостния ѝ тонус.

 

Скраб за тяло с евкалипт:

Поглезете кожата си с ексфолиращ скраб за тяло. Смесете 1 чаша сол, 1/4 чаша бадемово масло и 10 капки масло от евкалипт. Нежно почистете тялото си по време на душ. Комбинацията от солта и освежаващ аромат на евкалипт ще направи кожата ви гладка и мека.

Маслото от евкалипт не е просто аромат, то е източник на естествени ползи за косата и кожата ви. Подкрепено с научни доказателства, неговите антибактериални, противовъзпалителни и стимулиращи скалпа свойства го правят задължителен елемент от арсенала ви за красота. Включете тези „Направи си сам“ рецепти в рутинните си процедури и изпитайте трансформиращия ефект на евкалиптовото масло по пътя към сияйна красота по естествен начин.

Разкрийте тайните на евкалиптовото масло още днес и се радвайте на по-здрави и жизнени сили!

масло от карите

Масло от карите – Природното решение за красота

by | фев. 9, 2024 | Базови и етерични масла | 0 Comments

В сферата на естествената красота малко съставки са толкова обещаващи, колкото маслото от ший - кремообразен и богат екстракт, получен от ядките на африканското дърво...

eucaliptus essential oil

Етеричното масло от Евкалипт – Природен еликсир за сияйна коса и кожа

by | дек. 5, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Евкалиптовото масло, получено от листата на евкалиптовото дърво, не е просто успокояващ аромат за вашия дифузер. Този естествен еликсир може да се похвали с безброй ползи, особено когато става въпрос за подобряване на здравето и жизнеността на косата и кожата ви.

argan oil skin benefits

Невероятните ползи за кожата и косата на маслото от Арган

by | окт. 30, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Аргановото масло е екстракт от ядките на плодовете на аргановото дърво, което расте в Югозападна Мароко. То е известно със своите ценни свойства за кожата и косата още...

grapefruit essential oil skin and hair benefits copy

Открийте невероятните ползи на етеричното масло от грейпфрут за вашата кожа и коса

by | окт. 30, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Естествено решение за сияйна кожа и здрава коса   Етеричното масло от грейпфрут е истински дар от природата, чийто аромат не само ни пренася в слънчеви градини, но...

pumpkin seed

Ползите за кожата и косата на маслото от тиквени семки

by | окт. 30, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото от тиквени семки се извлича от семената на тиквата (Cucurbita pepo) и е богато на хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за кожата, косата и скалпа...

ylang ylang flower

Свойствата на етеричното масло от Иланг Иланг

by | окт. 30, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Етеричното масло от Иланг-Иланг се получава от цветовете на дървото Cananga odorata, което произхожда от тропическите райони на Азия, особено на Филипините и Индонезия....

peppermint herb

Свойствата на етеричното масло от мента

by | окт. 30, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Ментата всъщност не е едно единствено растение, а с това име се наричат редица растителни видове, всички от които са част от рода Mentha. Отличителният белег на...

Patchouli

Етерично масло от Пачули и неговите ползи за кожата

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Пачули, (Pogostemon cablin) e ароматно цъфтящо растение от семейство мента (Lamiaceae). От листата му се произвежда етерично масло, което има голямо приложение в...

nettle

Копривата и вълшебните й свойства

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Копривата е едно от най-известните лечебни растения, доказало своите наистина вълшебни качества и свойства, съдържащи се във всяка негова част, като започнем от...

chamomile

Лайката и полезните й свойства

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Лайката (лат. – Matricaria recuita) е една от най-разпространените билки и има впечатляващо широк спектър на употреба. Като всички така мощни и благодатни билки,...

cedarwood

Полезните съставки на етеричното масло от кедрово дърво

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Кедровото етерично масло се извлича от иглите, листата, кората и плодовете на кедровото дърво. Има многообразни и многобройни видове кедрови дървета в целия свят, като...

coffee beans skin benefits

Кафето полезно ли е за кожата?

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Кафето, още познато като „вълшебната напитка“ и много други подобни, е наистина едно вълшебство, което има страхотни качества, много използвано и високо оценено е във...

cinnamon

Етеричното масло от канела и полезните му свойства

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Етеричното масло от канела се извлича от кората или листата на няколко различни вида дървета, от които най-известни са Cinnamomum verum и Cinnamomum cassia (това са...

milk thistle

Полезните свойства на маслото от Бял трън

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Белият трън (още назоваван и с латинското си наименование Silybum marianum) е тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Произходът на цъфтящата билка е...

apricots

Полезните свойства на маслото от кайсиеви ядки

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото от кайсиеви ядки се извлича чрез студено пресоване от плодовете на кайсиевото дърво, още известно с латинското си наименование Prunus Armeniaca. Съдържанието на...

raspberry oil

Свойствата на маслото от малинови семки

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Малиновото масло или още наричано масло от семки на малина е не толкова разпространено като някои основни масла в козметичната индустрия, но може да изненада и впечатли...

calendula

Невенът и благотворните му свойства за кожата

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Невенът, често споменаван и с латинското си наименование Calendula officinalis, е род от семейство сложноцветни. Разпространен е по Средиземноморието, Северна Европа и...

tea tree oil

Удивителните свойства на етеричното масло от чаено дърво

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото от чаено дърво се извлича от листата на малкото дърво  Melaleuca alternifolia, което се среща предимно в райони на Австралия. Като едно от най-известните и...

rosehip oil

Масло от шипка и изключителните му свойства за кожата

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото от шипка е изключително благодатен и ценен природен продукт със забележителни качества и широка употреба. Употребявало се е още от древните египтяни и маи,...

cocoa butter

Какво прави какаовото масло толкова подхранващо?

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Какаовото масло се извлича от какаовите зърна, които виреят главно в Централна и Южна Америка. Какаовите зърна са известни с това, че са изключително богати на...

lavender

Етеричното масло от Лавандула и действието му върху здравето

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Лавандулата е род растения под формата на храст или полухраст от сем. Устноцветни. Вирее предимно по Средиземноморието в държави като Италия, Португалия и най-вече в...

geranium essential oil

Гераниевото масло и свойствата му

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Гераниевото етерично масло може да се извлече от всички части на гераниево растение (или здравец, както още се нарича) и след това се обработва чрез двойна дестилация...

wheat

Маслото от пшеничен зародиш

by | окт. 29, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото от пшеничен зародиш се извлича от зародиша на пшеничното ядро, който помага на растението да се репродуцира и да произвежда нова пшеница. Кълновете пшенични...

neem oil

Полезните свойства на маслото от Нийм

by | окт. 27, 2023 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото от Нийм (или масло от Маргоза) е растително масло, което се извлича чрез студено пресоване на семената на вечнозеленото дърво Нийм, родом от Индия. Маслото може да се извлече от почти всяка част на дървото, но най-концентрирано и наситено е именно в семената, чиято форма и текстура наподобява много тази на маслините.

hemp oil

Полезните свойства на конопеното масло

by | юни 4, 2021 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Конопеното масло е изключително богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, даже е още известно като най-перфектно балансираното природно масло, благодарение на съотношението 1:3 между тези два вида мастни киселини. Също така маслото съдържа и протеини, фибри, витамин Е, минерали – например калций, фосфор, сяра, желязо, цинк, калий и магнезий.

frankincense

Вълшебството на тамяна

by | юни 4, 2021 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Етеричното масло от тамян е едно от най-търсените и приложимите. То има антисептично и противовъзпалително действие, бледожълт цвят и лек дървесен аромат. Има страхотни регенериращи свойства, благодарение на които подпомага образуването и растежа на нови кожни клетки и предотвратява стареенето им. Има положително въздействие върху заздравяването на кожата и помага при лекуване на рани, сърбежи, зачервявания и т.н.Интересно за маслото от тамян е също така, че учени твърдят, че може да лекува ракови клетки и се предполага, че това се дължи на бета-елемен-терпен, а това е съединение, което има силни антиоксидантни свойства. Освен това маслото от тамян лекува и хронични и автоимунни заболявания, действа като страхотно анти-възпалително средство и има силен обезболяващ ефект.

масло от таману

Маслото от Таману и свойствата му

by | апр. 22, 2021 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото от Таману се добива от ядките на тропическото вечнозелено дърво Таману. Нарича се още „течно злато“. Маслото и части на ядката му се използват като лекарствено...

bananas

Бананите и дейстието им върху кожата и косата

by | апр. 21, 2021 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Вкусни, сладки и ароматни бананите имат изключителни ползи за здравето и забележителни свойства за подпомагане на ежедневната красота на кожата и косата. Бананите са...

marula fruits

Масло от Марула – как действа върху кожата и косата?

by | апр. 8, 2021 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото е богато на олеинова киселина, която е от съществено значение за красива, здрава кожа. Подходящо за всички типове кожа. То е супер абсорбиращо и не запушва порите. Освен за суха, мазна и нормален тип кожа, е подходящо и за чувствителна кожа, както и за проблемна кожа.
Комбинацията от мононенаситени мастни киселини и витамин С осигурява повишаване на еластичността при редовно приложение. Повишава здравината и помага за изглаждане на целулита. Освен това помага за намаляване на появата на пигментационни петна и белези, като осигурява безупречно гладка кожа.

jojoba oil

Полезното действие на маслото от жожоба

by | апр. 7, 2021 | Базови и етерични масла | 0 Comments

Маслото от жожоба е ценно природно средство за красота, което има редица полезни свойства за кожата и косата. То е богато на мастни киселини, които хидратират, подхранват и защитават тъканите. В тази статия ще разгледаме подробно как действа маслото от жожоба, какви са неговите ползи за кожата и косата и ще споделим няколко домашни козметични рецепти с него.