Маслото от пшеничен зародиш

Маслото от пшеничен зародиш

28 юни 2021
  • Сподели:

Маслото от пшеничен зародиш се извлича от зародиша на пшеничното ядро, който помага на растението да се репродуцира и да произвежда нова пшеница. Кълновете пшенични зародиши имат изключително силен лечебен характер, наситени са с много полезни свойства. Именно затова студено пресованото масло от пшеничен зародиш има благотворен ефект върху цялото тяло - като например захранва органи и системи с хранителни вещества, заздравява и подпомага състоянието на кожата и косата.

Маслото е изключително богато на витамини и микроелементи, като едни от най-важните и основните са калий, магнезий, желязо, витамин В и Е, мастни киселини, фосфолипиди и освен това съдържа растителни протеини и антиоксиданти.

Според експерти пшеничния зародиш е отлична хранителна добавка, благодарение на всички тези вещества, които съдържа. Богат е на въглехидрати и съдържа глутен, така че не се препоръчва на хора, които имат непоносимост или алергия към глутен-съдържащи продукти или пък са на ниско-въглехидратна диета. Съдържа се в различни видове граноли, зърнени закуски и царевичен хляб. Може да се консумира и в суровото си състояние. Известен е и като топинг за сладолед, йогурт, студена и топла зърнена закуска и т.н. Може да бъде и страхотен заместител на хлебните трохи, например в кюфтета, в месото като цяло и неговата панировка. 

Най-вече е полезен за консумация, защото е естествен антиоксидант, което подпомага много поддържането на здрав организъм и имунитет, в повечето случаи предотвратява и болести, намалява и регулира теглото и като цяло чисти организма от токсини. Освен това се твърди, че пшеничният зародиш предпазва сърцето, използва се и при лечение на рак и на автоимунни заболявания.

Благодарение на тази мощна комбинация от полезни вещества, маслото от пшеничен зародиш помага значително и за подобряване на външния вид, освен на вътрешния. Има много силни регенериращи и подхранващи свойства. Затова е едно от най-известните естествени масла, използвани в натуралната козметика. Освен главно за кожата, маслото се използва и за поддържане на косата, като е препоръчително да се нанася преди разресване, защо омекотява и подхранва косъма, карайки го да изглежда здрав и сияещ. Често се включва при направата на натурални сапуни и шампоани. Най-вече се използва като отделно подхранващо масло, но може и да се добавят няколко капки заедно с нанасянето на маска за лице, а също така и за масаж на лицето отново няколко капки са напълно достатъчни. Маслото почиства лицето по отличен начин и има способността да отстранява излишния себум, който при натрупване замърсява кожата, запушва порите и следователно се образуват акне и черни точки. Маслото от пшеничен зародиш също така подпомага образуването на колаген, поради богатото си наличие на витамин Е. Освен това възстановява, лекува и предпазва от следи от белези, а при редовна употреба дори може да заличи вече съществуващи белези. Важно е да се отбележи, че маслото трябва да се ползва само студено пресовано, иначе губи повечето от най-ценните си качества.

Има подмладяващ ефект и стимулира кожните процеси и бързата регенерация на клетките. С помощта на мастните киселини в състава си маслото от пшеничен зародиш служи за омекотяване и дълбоко хидратиране на напукана и раздразнена кожа и има страхотен ефект при изравняването и поддържането на кожния цвят и тен. Именно заради това ние в „Мажи Мажи“ специално го подбрахме за нашия слънцезащитен лосион. При нанасяне върху кожата, лосионът я овлажнява и подхранва и разбира се защитава от парещите лъчи на слънцето.