Маслото от Таману и свойствата му

Маслото от Таману и свойствата му

22 април 2021
  • Сподели:

 

Маслото от Таману се добива от ядките на тропическото вечнозелено дърво Таману. Нарича се още „течно злато“. Маслото и части на ядката му се използват като лекарствено средство още от векове назад във времето в продължение на стотици години в някои азиатски, африкански и тихоокеански държави.

Препоръчително е маслото от таману да се купува студено пресовано и нерафинирано, защото така запазва максимално качествата си и има по-продължителен срок на годност.

Маслото от таману има широк спектър на употреба, а това се дължи предимно на мощните му антибактериални, противовъзпалително и възстановяващи свойства. В състава му се съдържат редица антиоксидантни съединения, които допринасят за свойствата му. Също така маслото е много богато на незаменими мастни киселини като линоловата и олеиновата. Именно с тяхната помощ се осъществява това дълбоко почистване и подхранване на кожата и също помагат при поддържането на кожата овлажнена. А пък антиоксидантите в маслото се борят срещу вредите от свободните радикали и всякакви излишни и токсични вещества в организма. Също така помагат при борбата срещу стареенето и изглаждат фините линии по лицето, заради тях маслото се използва и за третиране на порязвания и ухапвания от комари. Маслото от таману помага като цяло и на кожни заболявания като псориазис, дерматит и общо взето всякакви кожни раздразнения, зачервявания и т.н.

Изследване от 2015 г. разглеждащо маслото от таману от пет различни части на Южния Тихия океан установява, че има антибактериални свойства срещу бактериални щамове, причиняващи акне, включително Propionibacterium acnes (P. acnes) и Propionibacterium granulosum (P. granulosum).  Твърди се, че маслото от таману има специалното качество да изсушава пъпките по лицето, причинени от тази бактерия и след това помага на кожата да се възстанови и да възвърне естественото си състояние.

Други изследвания показват, че маслото от таману действа при заздравяване на рани и помага за регенерацията на кожата. Доказано е, че насърчава клетъчната пролиферация и производството на определени компоненти от кожата - включително колаген и гликозаминогликан (GAG) - всички важни за заздравяването на белези.
Маслото от таману може да помогне за предотвратяване на бръчки, причинени от увреждане на слънцето. Проучване от 2009 г. установява, че маслото е в състояние да абсорбира UV светлина и инхибира 85% от увреждането на ДНК, предизвикано от UV лъчение.  Затова маслото може да послужи именно за изравняване тена на кожата.

Освен за кожата, маслото е също толкова полезно и за косата. Има функцията да ускорява растежа й по здравословен начин и също така помага за заздравяване на косъма и цялостното му по-бляскаво и хидратирано състояние. Маслото е перфектно за суха и изтощена коса.

Поради всички тези свои незаменими качества, маслото от таману набира все повече популярност и се цени все повече от козметичната индустрия. Изключително много се използва в производството на натурална козметика за продукти като сапуни, лосиони, олиа, кремове за лице и не само и т.н.

Именно затова ние в „Мажи Мажи“ създадохме сапун за лице с таману. Освен таману, в състава му влизат и активен въглен и чаено дърво. Тази мощна комбинация е специално подбрана за изчистване, естествено по щадящ и нежен начин, на порите и акнето на деликатната кожа на лицето. А благодарение на чаеното дърво кожата се омекотява и хидратира. Като цяло сапунът има страхотен ефект върху кожата на лицето, придавайки й един цялостен по-младежки, свеж и здрав вид.