Невенът и благотворните му свойства за кожата

Невенът и благотворните му свойства за кожата

20 септември 2021
  • Сподели:

Невенът, често споменаван и с латинското си наименование Calendula officinalis, е род от семейство сложноцветни. Разпространен е по Средиземноморието, Северна Европа и Азия, но пък за произхода му няма изобщо сигурни данни. Билката Невен се е използвала още в Древна Гърция като лечебно средство и също така е главен компонент в Аюрведичната медицина. До ден днешен невенът е билка, използвана и високо оценена от медицинска и козметична гледна точка. Растението цъфти в периода между началото на лятото и края на есента. Цветовете на растението се отличават със своя светъл и слънчев оранжевожълт цвят и характерната си силна тревиста миризма.

Невероятните лечебни качества на невена се изразяват главно в способността му да действа дълбоко възстановително и противовъзпалително. Той е един страхотен антиоксидант. Отличен ефект има при бързото и качествено заздравяване на дълбоки рани, затова и е интересен факт, че се е използвал за лечение на рани от дълбока древност.

Изследване показва, екстракт от растението действа противовъзпалително и спира развитието на клетъчния цикъл при различни туморни клетъчни линии.

Билката безспорно е едно от най-добрите средства за лекуване на болести на дихателните пътища, именно благодарение на бактерицидното си действие, което е налично във всяка част на растението. Използва се и за лечение на заболявания на черния дроб и вътрешните органи. Не на последно място, отварата от невен действа благоприятно на лигавицата на устата и фаринкса, а също и на храносмилателната система. А пък чаят от невен действа успокоително на нервната система и като цяло пречистващо на организма.

Още по-разпространен и търсен е Невенът в козметичната индустрия. Почти всеки от нас със сигурност притежава в дома си или поне веднъж се е докосвал до известния мехлем от невен. Той е изключително прост като състав, прави се от запарка на цветовете и се добавя свинска мас. Тази вълшебна смес помага при широк спектър от наранявания, от най-малкото одраскване на кожата, до лекуване на дълбока рана и изчистване и премахване на голям белег. Понякога помага и при екземни състояния на кожата, при гъбични, гнойни, бактериални и като цяло всевъзможни кожни инфекции. Освен за производството на мехлеми, невенът влиза и в състава на изключително много и различни кремове, тинктури, серуми, сапуни, шампоани и други подобни. Билката има качеството да успокоява, овлажнява и подхранва кожата. Също така ускорява производството на колаген и регенерацията на клетките. По сходен начин се отразява и на косата и скалпа. Билката съчетава в себе си изключително силна регенеративна функция и едновременно с това не е агресивна към кожата, а точно обратното – ласкава и нежна е (както самата билка, така и всичките разновидности на козметични продукти, съдържащи я) и има лек и приятен ефект върху кожата, придавайки й мекота, нежност, сияние и ефирност. Затова и невенът много силно се препоръчва най-вече при лечението на суха, напукана, увредена и изморена кожа.

Нашият сапун „Мажи с Невен“ предоставя тази грижа за кожата. Той не може да се похвали със силен аромат, но пък ефектът му върху дермата е неоспорим. След използването му кожата е в пъти по-хидратирана, гладка и възобновена. Невенът е истинско вълшебно средство, което има силата да възстанови дори най-изсушената кожа.