Кедровото етерично масло се извлича от иглите, листата, кората и плодовете на кедровото дърво. Има многообразни и многобройни видове кедрови дървета в целия свят, като някои от тях всъщност са хвойнови. И двата вида са вечнозелени иглолистни растения.

Маслото може да бъде извлечено по няколко различни метода. Например като така познатото студено пресоване, чрез дестилация на въглероден диоксид и парна дестилация. По-разпространения начин за купуване на кедрово масло е отделно и самостоятелно, но също така се ползва и като съставка в продукти като репеленти за насекоми и всякакви козметични продукти като шампоани, дезодоранти и други.

Етеричното масло от кедър е доста изследвано и е научно потвърдено, че съдържа редица ползотворни качества за здравето и за външния вид. Едни от основните са антисептично, противовъзпалително и противогъбично. Естествено, винаги зависи колко точно е концентрирано маслото и от какво дърво точно е било извлечено. Според това, тези негови качества могат да се засилват, да отслабват и като цяло да се променят.

Маслото е високо оценено от ароматерапевтичната индустрия. То е характерно със своите седативни качества, които го правят незаменим лечител на състояния като инсомния, тревожност, стрес и други подобни. Само няколко капки могат да редуцират нивото на тези негативни състояния и да повдигнат доброто настроение. Маслото може да се приеме като се вдиша директно от шишенцето, като се накапе на парче плат и се сложи под възглавницата за спане и най-честият начин на употреба е чрез впръскване в дадено помещение от бутилка, съдържаща маслото и вода.

Етеричното масло от кедър също така играе значителна роля в козметичната индустрия. Има доста благоприятен ефект върху кожата, скалпа и косата.

Изключително полезно е при люспест и зачервен скалп, също така и при пърхот. Маслото прониква дълбоко в скалпа и стимулира регенеративните му способности, което автоматично кара кожата да се успокои, изчисти и омекоти, и не на последно място – увеличава циркулацията на скалпа. Препоръчително е скалпът да се масажира внимателно и бавно с маслото, така че то да успее да проникне успешно, а след това да се остави малко на него и чак след това да се измие. Честа практика е и да се добавят няколко капки от него директно в шампоана или в балсама. Важно е да се спомене, че е хубаво да се смеси с някое друго базово етерично масло като кокосовото например, иначе би имало леко агресивен ефект. Също така кедровото масло е много полезно и за самата коса, защото подхранва фоликула и поддържа косъма здрав и сияещ. Много известно лечебно средство е за косопад и е научно доказано, че при редовно използване на маслото от хора, страдащи от косопад, значително подобрява растежа на косата.

Заради тези свои вълшебни ефекти върху скалпа и косата ние в „Мажи Мажи“ решихме да добавим няколко капки от магичното кедрово масло в нашия серум за растеж на косата. Той действа изключително полезни и съживяващо едновременно върху косата и скалпа и в комбинация с останалите масла от състава си, възвръща виталността на косата за кратък период от време.

Не на последно място, кедровото масло е също така много полезно и за кожата. Това се дължи главно на неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Именно затова маслото е много подходящо при борбата с екзема, акне и редица други кожни заболявания. Маслото също може да помогне за избледняването на белези и лекуване на леки ранички. Освен това, главното е, че действа възстановително и регенеративно на кожата. Затова решихме да го добавим и в друг наш продукт, а именно – сапун „Фантазия“. Той се отличава с богатата си пяна и наситения си аромат на портокал, подходящ е за ежедневна употреба, тъй като подобрява значително здравето и външния вид на кожата.