Полезните свойства на конопеното масло

Полезните свойства на конопеното масло

4 юни 2021
  • Сподели:

Конопеното масло е естествен растителен продукт, който се получава чрез студено пресоване на сурови семена на растението Cannabis Sativa, което също така се нарича и индустриален коноп. Отглеждането на конопа все още подлежи на много противоположни и спорни дебати, поради възможната му нелегална употреба, тъй като съдържа психоактивни съединения. В някои региони е напълно забранено отглеждането на коноп, въпреки наличието на легални продукти, произвеждащи се от коноп, като хартия, масло и т.н.  Нерафинираното масло от коноп има наситен аромат и вкус, но за съжаление гранясва бързо. Затова в повечето случаи се използва, когато вече е рафинирано, въпреки че тогава вече няма цвят, с беден аромат е и губи повечето от качествата си, но пък срокът му на годност трае значително повече.

Конопеното масло е изключително богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, даже е още известно като най-перфектно балансираното природно масло, благодарение на съотношението 1:3 между тези два вида мастни киселини. Също така маслото съдържа и протеини, фибри, витамин Е, минерали – например калций, фосфор, сяра, желязо, цинк, калий и магнезий. Заради тази уникална комбинация от съставки, маслото от коноп е доста полезно за здравето, независимо под каква форма се приема. Особено помага на хора с дисбаланс или недостиг в организма на въпросните мастни киселини и всички техни производни. Изключително ефикасно може да помогне и на диабетици, защото съдържа съвсем малки количества въглехидрати и захар. Също така още една ключова роля на маслото от коноп е защитата на нервните клетки, която осигурява, тъй като ги предпазва от разрушаване и им помага при възстановяването. Може би най-значителното и основно действие на конопеното масло, което всъщност го прави и известно и толкова търсено и желано, е именно силната помощ, която оказва при повишаване и укрепване на цялостния имунитет на организма, а това естествено резултира върху благосъстоянието на кожата.

Още едно от най-важните приложения на маслото от коноп е именно грижата за кожата и косата. Приложимостта му в натуралната козметика е на високо и качествено ниво. Използва се за производство на редица серуми, кремове, сапуни и т.н. Конопеното масло се среща често в чистата си форма в състава на шампоани и балсами за суха коса. И отново мастните киселини в маслото играят основна роля за подхранващото и хидратиращото му действие, тъй като благодарение на тях кожата бива подхранена по правилния начин, без излишно количество. Маслото е естествен овлажнител и омекотител на кожата. Има свойството да пречиства и енргизира най-горния слой кожа, така че кожата винаги да изглежда свежа, здрава и сияеща. Също така има положително влияние при кожни заболявания и раздразнения, предотвратява стареенето и образуването на бръчки и като цяло осигурява здрав и сияен вид на кожата.

Затова ние от „Мажи Мажи“ приготвихме обогатяващото ни вечерно олио за лице. Нанася се и има ефект по време на вечерта, защото съдържа лимон, а всички козметични продукти с цитруси не са подходящи за излагане на слънце. Конопът подхранва и омекотява кожата на лицето по най-нежния начин, подходящ специално за деликатната грижа, която всяко лице трябва да получава. А пък шампоанът ни „Медено мажи“, който също съдържа конопено масло, помага по същия начин на косата – подхранва я и я омекотява, затова е и най-подходящ за суха и изтощена коса, която може да възстанови и енергизира по страхотен начин.