Полезните свойства на маслото от Бял трън

Полезните свойства на маслото от Бял трън

12 октомври 2021
  • Сподели:

Белият трън (още назоваван и с латинското си наименование Silybum marianum) е тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Произходът на цъфтящата билка е от Средиземноморието и всъщност поради това хората я наричат също така средиземноморски бодил. Има и още много имена като млечен бодил, благословен млечен бодил, кардус марианус, бодил на Мария и други, но най-много се употребява силимарин.

Билката бял трън може да се оприличи с невена и белия равнец по лечебни свойства. Още векове назад, в Древен Рим и Древна Гърция, билката е била използвана за лечение на черния дроб и редица чернодробни инфекции и състояния като цироза, хепатит, жълтеница и като цяло за устойчива защита на черния дроб. След това се счита, че билката започва да се разпространява и по земите на Средиземноморието и Европа и така достига и до Индия и Китай, където всъщност е главен компонент в китайската традиционна медицина.

В растението се съдържат редица полезни хранителни вещества и биоактивни субстанции. Главна и изключително активна роля в състава на белия трън играе силимаринът. Той самия съдържа в себе си най-важните вещества, главно от които са флавонолигнани, каращи белия трън да се отличава с мощните си лечебни сили.

Както споменахме по-горе, белият трън е най-известен с това, че лекува черния дроб от всякакви сериозни инфекции и го предпазва от токсини. Освен това обаче, спектърът на болести и състояние, които билката безотказно лекува, е широк. Силно препоръчван е за стимулиране на производството на кърма, както и при депресивни състояния. Също така има свойството да намалява риска от сърдечносъдови заболявания, тъй като може да понижава нивата на холестерол. Белият трън помага и при храносмилателни проблеми, свързани по един или друг начин с черния дроб.

Освен за медицински цели обаче белият трън се използва доста активно и от козметичната индустрия. Благодарение на силните си антиоксидантни свойства белият трън се отличава като лечебна билка, която може да излекува редица кожни проблеми и заболявания. Може би най-важното действие, което извършва, е антиейдж действието. Тъй като в състава на белия трън има компоненти, които активират ензимите, отговарящи за производството на колаген, еластaн и хиалуронова киселина. А всички те заемат главни роли в поддържането на здрава и млада кожа, която да запази тези свои качества дори при физическото си остаряване. Този ефект се дължи и на вече споменатия силимарин, който всъщност предотвратява доста щети, които се нанасят по химически начин на кожата.

Освен антиоксидантен ефект, белия трън има и силно изразено противовъзпалително действие, а мощната комбинация от тези две свойства, предотвратява или забавя развитието на дегенеративни дерматологични болести. Изключително добро лечебно действие има и при заболявания от рода на псориазис, дерматит, екзема и други подобни.

Използва се в производството на натурална козметика като сапуни, серуми, кремове и подобни. Главното силно действие на билката е срещу акне и стареене на кожата. Възстановява качествено увредените клетки и стимулира бързата им регенрация, което възобновява кожата както на повърхностно ниво – придава й фин, мек и сияещ вид, така и в дълбочина – помага на тъканта да се възстановява и да бъде в истински здраво състояние. Затова и ние в „Мажи Мажи“ решихме да добавим масло от бял трън във вечерното обогатяващо олио за лице. В комбинация с другите съставки серумът е с невероятно силен ефект и кара кожата на лицето да възвърне естествения си тонус и вид.