Полезните свойства на маслото от кайсиеви ядки

Полезните свойства на маслото от кайсиеви ядки

30 септември 2021
  • Сподели:

Маслото от кайсиеви ядки се извлича чрез студено пресоване от плодовете на кайсиевото дърво, още известно с латинското си наименование Prunus Armeniaca. Съдържанието на маслото в кайсиевите ядки е към 50%, което го прави много силно наситено.

То се използва още от векове назад в традиционната китайска медицина. Днес е страхотно средство за лечение на простуда и грип, тъй като стимулира поддържането на силен имунитет и кара организма да се справя безотказно с неприятни инфекции като грип и настинка. Маслото се използва още и за лечение на анемия, тъй като съдържа голямо количество желязо и мед. Освен това, кайсиевото масло подобрява зрението, благодарение на витамин А, който съдържа. Също така при прием на малки количества кайсиево масло възпаленията на дихателните пътища значително се успокояват.

Освен за лечебни цели, кайсиевото масло намира голяма приложимост и в кулинарията. То е светло-жълто на цвят и има вълшебен вкус и мирис. Богато е на много полезни хранителни съставки. Притежава голямо количество Омега-9 мастни киселини, редица витамини, главно от които Витамин Е и Витамин К и високо съдържание на антиоксиданти.

И разбира се, кайсиевото масло играе доста важна роля в козметичната индустрия. Специално се употребява в производството на натурална козметика. Предимно присъства в продукти като маски за кожата и косата, тъй като действа овлажняващо, регенериращо и успокояващо на кожата, а пък подобрява еластичността, здравината и блясъка на косъма.

Маслото изпълнява функцията на защитник на кожата от слънчева светлина. Също така подобрява и стимулира клетъчната обмяна между слоевете на дермата и съответно подпомага по-бързата и ефикасна регенерацията на мъртви клетки. Това качество на маслото спомага и за качественото и здравословно образуване на колаген. При нанасяне върху кожата, кайсиевото масло се абсорбира в дълбочина от нея и то за доста бързо време. След това кожата придобива значително по-изчистен и омекотен вид. А това чудно качество на маслото е хем подходящо за бързи резултати, като например именно омекотяването и хубавото хидратиране на кожата, хем се отплаща и в дългосрочен план, защото предотвратява появата на петна и възпаления по кожата, които се формират заради сухота и стават все по-лоши с течение на годините. Освен това маслото може да подпомогне доста качествено за елиминирането на акне, тъй като действа успокояващо на зачервяването и възпалението и регулира производството на себум, така че да не се натрупва излишно количество от него в жлезите.

За направата на козметични продукти маслото от кайсиеви ядки се използва като базисно масло. Участва в състава на редица кремове, сапуни и най-вече, както споменахме по-горе – маски за кожа и коса. Също така не е за подценяване и употребата на маслото за масажиране. Тъй като се абсорбира от кожата лесно, действа регенеративно на клетките, има приятен аромат и омекотява кожата, действа й лечебно, успокоително и съхранява нейната фина текстура едновременно на повърхността и в дълбочина.