Полезните свойства на маслото от лимонена трева

Полезните свойства на маслото от лимонена трева

Лимонената трева е тропическо тревисто растение. Принадлежи към семейството на треви от Cymbopogon. Расте на гъсти буци, които могат да достигнат до 1.80 м на височина и 1.20 м на ширина. Среща се в Индия, Югоизточна Азия и Океания. Използва се, като лечебна билка в Индия и е често срещана в азиатската кухня. В африканските и южноамериканските страни се използва за приготвяне на чай.

 

Маслото от лимонена трева е предпочитано за масаж, заради ползите за кожата, подобрява настроението и елиминира умствената умора. Помага за подобряване на кръвообращението и осигурява незабавно облекчаване на болката, като успокоява мускулните спазми.
Етеричното масло от лимонова трева е популярно в ароматерапията, като средство за облекчаване на стреса, тревожността и депресията с балансиращите си свойства.

 

Маслото от лимонената трева се използва, като естествено средство за заздравяване на рани и спомага за предотвратяване на различни инфекции. То има ефективно противогъбично действие. Проучване, направено през 2012 г., тества антибактериалните свойства на маслото. Резултатите показват, че то унищожава инфекцията и действа като антимикробно средство. Маслото е с високо съдържание на цитрал, съединение с мощни противовъзпалителни свойства и облекчаващо болката.  

 

Маслото е ефективно средство при почистване кожата. Прави я гладка и сияеща. Почиства порите, служи като естествен тоник и укрепва. Втривайки разредено масло в косата, скалпа и тялото, може да облекчи главоболието или мускулната болка.

 

Маслото повишава здравината на косата, така че ако се борите с косопад или сърбящ и раздразнен скалп, използвайте продукти с масло от лимонена трева. Успокояващите и антисептичните му свойства ще оставят косата ви блестяща и свежа.

 

Маслото от лимонова трева може да помогне за засилване на имунната ви система със своите антимикробни и терапевтични свойства. Изследване показва, че маслото е възможно да намали провъзпалителните цитокини в организма, които може да предизвикат заболяване.

 

Поради високото си съдържание на цитрал и гераниол, маслото от лимонена трева е известно, че отблъсква насекоми, като комари и мравки. Този естествен репелент със свежа миризма и е ефикасен за използване, както на открито, така и на закрито.

 

При друго изследване е тествано дали изпаренията от етерично масло от лимонена трева, могат да намалят нивата на бактерии по повърхностите и във въздуха. Ефектът е различен в зависимост от използваните методи:

  • в запечатана среда растежът на бактерии върху засятите плочи е намален с 38 процента след 20 часа излагане на етеричното масло.
  • В офис среда в рамките на 15 часа е настъпило 89-процентно намаляване на бактериите, пренасяни във въздуха. Това проучване предполага, че етеричното масло от лимонена трева, може да се използва, като метод за дезинфекция на въздуха.

    Проучването разкрива също, че етеричните маслени пари инхибират растежа на антибиотично чувствителни и антибиотично резистентни бактерии.

 

Известно е, че маслото пречиства храносмилателния тракт, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур и панкреаса,тъй като действа като естествен диуретик.

 

 

 

 Източници: https://draxe.com

 

 

Масло от Марула - как действа върху кожата и косата?

8 април 2021 Маслото от Марула е богато на протеини и се абсорбира лесно, което го прави ефективно при лечение на кожата и косата. Съдържа аминокиселини L-аргинин и глутаминова киселина, които имат хидратиращи, анти-стареещи свойства, мастни киселини, включително палмитинова, стеаринова, олеинова и миристинова киселини, които имат подобрителни и овлажняващи качества, антиоксиданти, като фенолни съединения и витамини Е и С, които се борят със свободните радикали и могат да предотвратят увреждането на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето и замърсяването.

Мащерка

11 март 2021

Банан

11 март 2021

Безсмъртниче

11 март 2021

Съставки, които да избягваме при избора на слънцезащитен продукт

11 юни 2019 Всички с нетърпение очакваме лятната ваканция. Мечтаем по-скоро да се отпуснем на плажа с книга в ръка. Да си взираме в хоризонта и да забравим за задачите в офиса. Да правим дълги и спокойни разходки по брега. Да не забравяме и най-веселата част а именно да правим пясъчни замъци с децата.