Лимонената трева е тропическо тревисто растение. Принадлежи към семейството на треви от Cymbopogon. Расте на гъсти буци, които могат да достигнат до 1.80 м на височина и 1.20 м на ширина. Среща се в Индия, Югоизточна Азия и Океания. Използва се, като лечебна билка в Индия и е често срещана в азиатската кухня. В африканските и южноамериканските страни се използва за приготвяне на чай.

 

Маслото от лимонена трева е предпочитано за масаж, заради ползите за кожата, подобрява настроението и елиминира умствената умора. Помага за подобряване на кръвообращението и осигурява незабавно облекчаване на болката, като успокоява мускулните спазми.
Етеричното масло от лимонова трева е популярно в ароматерапията, като средство за облекчаване на стреса, тревожността и депресията с балансиращите си свойства.

 

Маслото от лимонената трева се използва, като естествено средство за заздравяване на рани и спомага за предотвратяване на различни инфекции. То има ефективно противогъбично действие. Проучване, направено през 2012 г., тества антибактериалните свойства на маслото. Резултатите показват, че то унищожава инфекцията и действа като антимикробно средство. Маслото е с високо съдържание на цитрал, съединение с мощни противовъзпалителни свойства и облекчаващо болката.  

 

Маслото е ефективно средство при почистване кожата. Прави я гладка и сияеща. Почиства порите, служи като естествен тоник и укрепва. Втривайки разредено масло в косата, скалпа и тялото, може да облекчи главоболието или мускулната болка.

 

Маслото повишава здравината на косата, така че ако се борите с косопад или сърбящ и раздразнен скалп, използвайте продукти с масло от лимонена трева. Успокояващите и антисептичните му свойства ще оставят косата ви блестяща и свежа.

 

Маслото от лимонова трева може да помогне за засилване на имунната ви система със своите антимикробни и терапевтични свойства. Изследване показва, че маслото е възможно да намали провъзпалителните цитокини в организма, които може да предизвикат заболяване.

 

Поради високото си съдържание на цитрал и гераниол, маслото от лимонена трева е известно, че отблъсква насекоми, като комари и мравки. Този естествен репелент със свежа миризма и е ефикасен за използване, както на открито, така и на закрито.

 

При друго изследване е тествано дали изпаренията от етерично масло от лимонена трева, могат да намалят нивата на бактерии по повърхностите и във въздуха. Ефектът е различен в зависимост от използваните методи:

  • в запечатана среда растежът на бактерии върху засятите плочи е намален с 38 процента след 20 часа излагане на етеричното масло.
  • В офис среда в рамките на 15 часа е настъпило 89-процентно намаляване на бактериите, пренасяни във въздуха. Това проучване предполага, че етеричното масло от лимонена трева, може да се използва, като метод за дезинфекция на въздуха.Проучването разкрива също, че етеричните маслени пари инхибират растежа на антибиотично чувствителни и антибиотично резистентни бактерии.

 

Известно е, че маслото пречиства храносмилателния тракт, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур и панкреаса,тъй като действа като естествен диуретик.

 

 Източници: https://draxe.com

https://mazhimazhi.com/bezsmartniche.html

Други статии

Nulla eleifend scelerisque vulputate. Mauris lobortis a mauris eu convallis. Morbi vulputate nisi eget maximus vehicula. Vestibulum mattis consectetur.

Academy Hampton Linen Shirt
Twist Top from Privilege
Zodiac Satin Slip Dress
Atmos Delilah Ruffle Playsuit