Маслото от Нийм (или масло от Маргоза) е растително масло, което се извлича чрез студено пресоване на семената на вечнозеленото дърво Нийм, родом от Индия. Маслото може да се извлече от почти всяка част на дървото, но най-концентрирано и наситено е именно в семената, чиято форма и текстура наподобява много тази на маслините. А самото масло има зеленикаво-кафяв цвят и специфична остра миризма, която доста го отличава и е нещо, с което е доста известно на пазара.

Маслото е натурален пестицид и инсектицид и се използва по това предназначение от векове насам, а това се дължи на съединението Azadirachtin, което съдържа. Заради него маслото от нийм помага именно при борбата с над 200 вида насекоми. Когато се сложи в почвата, растенията го всмукват, то се разнася по растителната им тъкан и следователно от тук нататък насекомите го поемат по време на хранене. Маслото може да намали или изцяло да спре храненето на насекомите. Преди всичко обаче трябва много да се внимава с количество инсектицид, което се слага в почвата, за да може да не се убиват растенията, а само насекомите, тъй като маслото може да има много остро и тежко действие, когато не се употребява правилно.

Mаслото от нийм участва в направата и на много козметични продукти. Изключително много се цени в производството на натурална козметика – незаменим компонент е в сапуни, кремове, балсами, лосиони и т.н. Богато е на доста мастни киселини и витамин Е най-вече. Тук обаче също трябва много внимателно да се преценява дозата, която се слага в даден продукт, защото ако се прекали, продуктът може да стане токсичен и опасен. Именно заради тази своя специфика и острота, маслото от нийм не се препоръчва за употреба от бременни жени. Най-високата концентрация на масло от нийм, съдържаща се в продукт от козметичния бранш в момента, е 3%.

Маслото има омекотяващ и възстановяващ ефект върху кожата, като помага за възвръщането на нейната еластичност и при борбата с бръчките и фините линии на по-стара възраст. Това негово действие се дължи на антисептичните му свойства, които така активно подхранват и овлажняват сухата и стресирана кожа. Препоръчително е при употреба и нанасяне на по-голяма част от кожата, особено ако е чувствителна, да се смесва с други по-леки масла като жожоба, кокос и т.н. Може да се добави и лавандула например, за да притъпи малко острия мирис на нийма. Преди да се използва козметичен продукт с нийм в състава си върху сензитивна кожа, е добре да се тества върху малък участък от кожата първо, за да се избегнат остри и нежелани реакции и възпаления, тъй като може да има доста агресивен ефект върху определен тип по-чувствителни кожи с екземи например. Но използва ли се в правилни количества, ниймът е предназначен именно за лекуване на тежки кожни проблеми като раздразнения и възпаления от всякакъв род – като псориазис, акне, екзема, атопичен дерматит и т.н.

Също така маслото е полезно за устна хигиена и за поддържане жизнеността, здравината и блясъка на косата.  Помага и при борба с пърхот, стига тук отново да се внимава с чувствителността на скалпа, за да може маслото по-скоро да помогне, отколкото да навреди на възпаленото му състояние.

Ние в „Мажи Мажи“ приготвяме натурален сапун с масло от Нийм и Авокадо и крем със същия състав. Специално сме подбрали тази формула на продуктите ни за лекуване на проблемна кожа и вярваме, че натуралната козметика има може би най-благоприятното и ефикасно действие върху такъв тип чувствителност на кожата.