Ползите за кожата и косата на маслото от тиквени семки

Ползите за кожата и косата на маслото от тиквени семки

27 март 2023
  • Сподели:

Маслото от тиквени семки се извлича от семената на тиквата (Cucurbita pepo) и е богато на хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за кожата, косата и скалпа по много начини. Ето някои от потенциалните ползи за кожата на маслото от тиквени семки, заради които се среща често в натуралната козметика:

Овлажнява кожата: Маслото от тиквени семки е с високо съдържание на есенциални мастни киселини, които могат да помогнат за овлажняването и подхранването на кожата, като намаляват сухотата и насърчават здравия и сияен тен.

Намалява възпаленията: Маслото е богато на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението на кожата, като намаляват зачервяването и подуването и насърчават по-равномерен тен на кожата.

Бори се с акнето: Маслото от тиквени семки съдържа цинк, който може да помогне за регулирането на производството на мазнини в кожата, намалявайки вероятността от поява на акне. То има и антимикробни свойства, които могат да помогнат за борбата с бактериите, които могат да причинят акне. Маслото от тиквени семки е с високо съдържание на линолова киселина, която е незаменима мастна киселина, която може да помогне за подобряване на бариерната функция на кожата. Здравата кожна бариера е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве на кожата, тъй като помага за задържане на влагата и на дразнителите навън. Клинично проучване, публикувано в Journal of Investigative Dermatology, установява, че хората с кожа, склонна към акне, имат по-ниски нива на линолова киселина в повърхностните липиди на кожата, което предполага, че увеличаването на приема на линолова киселина може да подобри състоянието на акнето.

Подобрява тена и текстурата на кожата: Маслото съдържа витамини А и Е, които могат да помогнат за подобряване на тена и структурата на кожата, като намаляват появата на фини линии и бръчки и насърчават по-гладък и младежки тен.

Предпазва от увреждане от слънцето: Маслото от тиквени семки съдържа каротеноиди, които могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждания, причинени от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Това може да помогне за намаляване на риска от слънчево изгаряне, увреждане на кожата и преждевременно стареене.

Успокоява чувствителната кожа: Маслото има успокояващ ефект върху кожата и може да помогне за намаляване на дразненето и зачервяването при хора с чувствителна кожа или състояния като екзема или псориазис.

Като цяло маслото от тиквени семки може да бъде полезна съставка в продуктите за грижа за кожата или като самостоятелно масло за тези, които искат да имат здрава и сияйна кожа. То е често срещана съставка в кремове за лице и тяло, балсами и други, както и в продукти за почистване на кожата, като сапуни и душ гелове.

 

Маслото от тиквени семки е изключително богато на хранителни вещества масло, което може да осигури много потенциални ползи за косата и скалпа. Ето някои от начините, по които маслото от тиквени семки може да бъде от полза за здравето на косата:

Подпомага растежа на косата: Маслото от тиквени семки съдържа висока концентрация на витамини А, Е и К, както и цинк и други минерали, които могат да спомогнат за здравословния растеж на косата.

Клинично проучване, публикувано в Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, установява, че приемът на добавка с тиквено масло в продължение на 24 седмици води до значително увеличаване на броя на косата при мъже с мъжки косопад. Проучването заключава, че маслото от тиквено семе може да бъде безопасно и ефективно средство за лечение на косопад при мъжете.

Друго клинично проучване, публикувано в International Journal of Cosmetic Science, установява, че шампоан, съдържащ масло от тиквено семе, подобрява растежа и дебелината на косата при жени с изтъняла коса.

Укрепва косата: Маслото съдържа есенциални мастни киселини и аминокиселини, които могат да помогнат за укрепване на косъма, намаляване на накъсването и насърчаване на цялостното здраве на косата.

Овлажнява скалпа: Маслото от тиквени семки има овлажняващи свойства, които могат да помогнат за успокояване и хидратиране на скалпа, намаляване на сухотата и насърчаване на здравословния растеж на косата.

Намалява пърхота: Маслото има противогъбични свойства, които могат да помогнат за намаляване на пърхота и други състояния на скалпа, причинени от гъбични инфекции.

Предпазва от увреждане на косата: Маслото от тиквени семки е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на косата от увреждане, причинено от свободните радикали и други стресови фактори на околната среда, като замърсяване или ултравиолетова радиация от слънцето.

Придава блясък и лъскавина: Маслото може да помогне за придаване на блясък и лъскавина на скучната или увредена коса, като ѝ придава здрав и жизнен вид.

Като цяло маслото от тиквени семки може да бъде полезна съставка в продуктите за грижа за косата, като шампоани, балсами и маски, или като самостоятелно масло за тези, които искат да насърчат здрава, силна и блестяща коса.