Съставки, които да избягваме при избора на слънцезащитен продукт

Съставки, които да избягваме при избора на слънцезащитен продукт

Всички с нетърпение очакваме лятната ваканция.

 

Мечтаем по-скоро да се отпуснем на плажа с книга в ръка, да се взираме в хоризонта и да забравим за задачите в офиса. Ще се наслаждаваме на дълги и спокойни разходки по брега и да не забравяме за най-веселата част, да правим пясъчни замъци с децата.

 

За да се насладим на лятната ваканция и да не съжаляваме след нея, е добре да избягваме следните съставки при избора си на слънцезащитен продукт:

 

OXYBENZONE – степен на токсичност 8/10 (benzophenone-3, (2-hydroxy-4-methoxyphenyl) phenyl- methanone; (2-hydroxy-4-methoxyphenyl) phenylmethanone; 2-benzoyl-5-methoxyphenol; 2-hydroxy-4-methoxybenzophenone; 4-08-00-02442 (beilstein handbook reference) ; 4-methoxy-2-hydroxybenzophenone; advastab 45; ai3-23644; anuvex; b3; benzophenone, 2-hydroxy-4-methoxy)  Оксибензонът е слънцезащитен компонент, свързан с фотоалергични реакции. Този химикал абсорбира през кожата в значителни количества. Оказва влияние на нивата на половите хормони и причинява кожни раздразнения. Може да причини фотоалергичните реакции. Доказано е, че при разпада си, оксибензонът произвежда различни токсични реакции, които са отровни и водят до унищожение на кораловите рифове.

 

OCTINOXATE – степен на токсичност 6/10 (ethylhexyl methoxycinnamate, 2-ethylhexyl p-methoxycinnamate; 2-ethylhexyl 4-methoxycinnamate; 2-ethylhexyl ester p-methoxycinnamic acid; 2-ethylhexyl methoxycinnamate; 2-ethylhexyl p-methoxycinnamate; 2-ethylhexyl-4-methoxycinnamate; ai3-05710; ccris 6200; einecs 226-775-7; escalol; neo heliopan) Предизвиква ендокринни смущения. Проучвания показват, че се отразява на репродуктивната система и намаляване на броя на сперматозоидите при всички нива на дозата.  Употребата му също се отразява пагубно на морските организми.

 

HOMOSALATE – степен на токсичност 4/10 (3,3,5-trimethyl- salicylate cyclohexanol; 3,3,5-trimethylcyclohexyl 2-hydroxybenzoate; 3,3,5-trimethylcyclohexyl salicylate; caswell no. 482b; ccris 4885; coppertone; cyclohexanol, 3,3,5-trimethyl-, salicylate; einecs 204-260-8; epa pesticide chemical code 076603; filtersol ''a''; heliopan) Хомосалатът е органичен ултравиолетов филтър, използван в повечето слънцезащитни продукти. Използването на веществото води до  ендокринни смущения. Той също е токсичен за морските обитатели.

 

OCTISALATE – степен на токсичност 4/10 (ethylhexyl salicylate, 2-ethylhexyl 2-hydroxybenzoate; 2-ethylhexyl ester benzoic acid, 2-hydroxy-; 2-ethylhexyl ester salicylic acid; 2-ethylhexyl salicylate; 2-hydroxy- 2-ethylhexyl ester benzoic acid; 3-10-00-00124 (beilstein handbook reference) ; benzoic acid, 2-hydroxy-, 2-ethylhexyl ester; benzoic acid, 2hydroxy, 2ethylhexyl ester; brn 2730664; ehs; einecs 204-263-4) Здравословните проблеми, свързани с излагане на октизалат включват имунни смущения и алергични реакции.

 

OCTOCRYLENE – степен на токсичност 3/10 (2-cyano-3,3-diphenyl acrylic acid, 2-ethylhexyl ester; 2-ethylhexyl 2-cyano-3,3-diphenyl-2-acrylate; 2-ethylhexyl 2-cyano-3,3-diphenyl-2-propenoate; 2-ethylhexyl 2-cyano-3,3-diphenylacrylate; 2-ethylhexyl 2-cyano-3-phenylcinnamate; 2-ethylhexyl ester 2-cyano-3,3-diphenyl acrylic acid; 2-ethylhexyl-2-cyano-3,3-diphenylacrylate; 2propenoic acid, 2cyano3,3diphenyl, 2ethylhexyl ester; ccris 4814; einecs 228-250-8; oc)  Клиничните проучвания показват, че октокриленът е едновременно фотоконтактен алерген и контактен алерген. Октокриленът се явява силен алерген, водещ до контактен дерматит при деца и предимно фотоалергичен контактен дерматит при възрастни с често асоциирана история на фотоалергията от кетопрофен.

 

Източници: https://www.ewg.org/skindeep/

            https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Лавандула

7 юли 2021

Гераниевото масло и свойствата му

5 юли 2021 Гераниевото етерично масло може да се извлече от всички части на гераниево растение (или здравец, както още се нарича) и след това се обработва чрез двойна дестилация чрез пара. Използвало се е още в Древен Египет като разкрасяващ продукт. В момента се отглежда в доста региони, включващи Европа и Азия. Приложенията на гераниевтото масло са многобройни и разнообразни. То се използва за третиране на здравното състояние от векове насам. Научно доказано и потвърдено е, че действа лечебно на редица състояния и проблеми, главно насочени в подобряването вида на косата и кожата и в подобряване на психичното състояние и цялото настроение.

Маслото от пшеничен зародиш

28 юни 2021 Маслото от пшеничен зародиш се извлича от зародиша на пшеничното ядро, който помага на растението да се репродуцира и да произвежда нова пшеница. Кълновете пшенични зародиши имат изключително силен лечебен характер, наситени са с много полезни свойства. Именно затова студено пресованото масло от пшеничен зародиш има благотворен ефект върху цялото тяло - като например захранва органи и системи с хранителни вещества, заздравява и подпомага състоянието на кожата и косата.

Полезните свойства на маслото от Нийм

28 юни 2021 Маслото от Нийм (или масло от Маргоза) е растително масло, което се извлича чрез студено пресоване на семената на вечнозеленото дърво Нийм, родом от Индия. Маслото може да се извлече от почти всяка част на дървото, но най-концентрирано и наситено е именно в семената, чиято форма и текстура наподобява много тази на маслините. А самото масло има зеленикаво-кафяв цвят и специфична остра миризма, която доста го отличава и е нещо, с което е доста известно на пазара.

Полезните свойства на конопеното масло

4 юни 2021 Конопеното масло е естествен растителен продукт, който се получава чрез студено пресоване на сурови семена на растението Cannabis Sativa, което също така се нарича и индустриален коноп. Нерафинираното масло от коноп има наситен аромат и вкус, но за съжаление гранясва бързо. Затова в повечето случаи се използва, когато вече е рафинирано, въпреки че тогава вече няма цвят, с беден аромат е и губи повечето от качествата си, срокът му на годност трае значително повече.

Вълшебството на тамяна

4 юни 2021 Тамянът е ароматна смола, която се извлича от кората на дърветата от вида Boswеllia. Нарича се още Ароматът на Слънцето и Божествени сълзи и съществуват множество видове тамян с различен цвят и аромат.

Маслото от Таману и свойствата му

22 април 2021 Маслото от Таману е известно с това, че има редица ползи за здравето и красотата, действа регенериращо при локално лечение на широк спектър от кожни наранявания от изгаряния, белези и инфектирани рани до кожни заболявания като дерматоза, уртикария и екзема, както и за по-здрава и красива коса.

Масло от Марула - как действа върху кожата и косата?

8 април 2021 Маслото от Марула е богато на протеини и се абсорбира лесно, което го прави ефективно при лечение на кожата и косата. Съдържа аминокиселини L-аргинин и глутаминова киселина, които имат хидратиращи, анти-стареещи свойства, мастни киселини, включително палмитинова, стеаринова, олеинова и миристинова киселини, които имат подобрителни и овлажняващи качества, антиоксиданти, като фенолни съединения и витамини Е и С, които се борят със свободните радикали и могат да предотвратят увреждането на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето и замърсяването.

Мащерка

11 март 2021

Банан

11 март 2021

Безсмъртниче

11 март 2021

Полезните свойства на маслото от лимонена трева

14 април 2020 Представете си етерично масло със свеж цитрусов аромат с нотка земен нюанс - Да, лимонена трева. Маслото от лимонова трева е популярно в ароматерапията, за облекчаване на стреса, тревожността и депресията с балансиращите си свойства.То се използва, като естествено средство за заздравяване на рани и спомага за предотвратяване на различни инфекции.