Малиновото масло или още наричано масло от семки на малина е не толкова разпространено като някои основни масла в козметичната индустрия, но може да изненада и впечатли всеки с чудесните си качества, които се отразяват изключително благоприятно върху кожата.

Вълшебният му ефект се дължи на това, че е наситено на много разнообразни и богати съставки. Най-основните и всъщност важни от тях са Витамин Е и Витамин А, каротеноиди, елагова киселина, фитостероли и не на последно място по важност – 83% есенциални мастни киселини, които са Омега-3 и Омега-6.

Благодарение на фитостеролите маслото от малинови семки има две от най-значителните си силни функции, а именно – антиейдж действие и защита срещу слънчевите лъчи. Научно доказано е, че малиновото масло има UV защита, която може да се сравни с тази на титановия диоксид, което е впечатляващо и може би е най-отличителният белег на малиновото масло, нещото, което кара хората да го търсят и използват. Слънцезащитният му фактор варира между 25 и 50. Въпреки това обаче не може напълно да замени слънцезащитните кремове и мазила. Важно е да се уточни, че може да се използва както преди, така и след излагане на кожата на слънце. Тъй като има силно възстановителен и релаксиращ ефект е отличното мазило за изтощената от дълъг летен слънчев ден кожа. Маслото има страхотно антиейдж действие, тъй като действа възстановяващо на кожата и е изключителен антиоксидант, а също така и стимулира производството на колаген, който е главен участник в запазването на млада и здрава кожа за дълъг период от време. Увеличава нивата на естествения еластин, който кожата произвежда, което я прави доста по-еластична, млада и предотвратява появата на ранните бръчки и фини линии.

Интересно за маслото от малини (а и също доказателство за вълшебните му качества) е, че съдържа високи нива на фотостерозис, което го кара да предотвратява загубата на вода от клетките, а да поддържа нейния здравословен баланс в тях, което съответно кара кожата да бъде в перфектно подхранено състояние, което й придава здрав и сияещ вид. А и хидратацията винаги стои на първо място и предразполага лекуването на по-тежки кожни състояния като екзема, псориазис, розацея и други. Още един интересен факт за малиновото масло е, че то е некомедогенно, което буквално значи, че възпрепятства образуването на комедони, които се получават от запушване и замърсяване на порите. Затова е страхотно да се използва за почистване на лицето, а и също така помага за намаляването и изчезването на акнето. А това се дължи и на линоленова киселина, с чиято помощ кожата поддържа естествените си нива на мазнина, а нито се изсушава прекалено много, нито става прекалено мазна.

Наличието на Витамин А и Витамин Е в маслото от малинови семена също е компонент с важна тежест в цялостния отличен ефект на маслото. Първият Витамин подобрява клетъчната регенерация, което резултира в по-стегната и здрава кожа, а пък Витамин Е проявява подобни качества, но по-скоро наличието му е насочено към намаляването на възпаления и зачервявания на кожата, към естественото увеличаване на нивата на колаген и към премахването на свободните радикали, което всъщност допринася за бързото съсипване и остаряване на кожата.

Маслото е в състава на доста кремове, сапуни, маски и най-вече серуми и като цяло продукти за лице. С фината си текстура и приятния си мирис, то е перфектно за освежаването на кожата. То я подмладява, омекотява и й действа релаксиращо. Възстановява изморена, повехнала и загрубяла кожа, възвръщайки й естествената еластичност и красота.