Ментата всъщност не е едно единствено растение, а с това име се наричат редица растителни видове, всички от които са част от рода Mentha. Отличителният белег на всичките тях е охлаждащото и освежаващо усещане, което придават. Растението има стотици ползи и днес се използва в много разнородни насоки и индустрии така да се каже. Употребата на растението датира още от векове назад, когато още по времето на Древността хората са се възползвали от това така силно и лечебно растение.

Ментата е прочута съставка в много храни, както в пресни, така и в сушени форми. Също така се съдържа и в различни напитки, като алкохол, чайове и т.н. и също и в храни, които пак варират – салати, печива, сосове, десерти и други. Освен чрез храна и напитки, приемът на мента може да се осъществи и с вдишване на аромата на етеричното ментово масло или пък приемане под формата на капсула. Не на последно място, едни от най-известните и търсени ползи на ментата са именно свързани с грижата за кожата, тъй като тя е едно изключително лечебно растение и има много благоприятно въздействие върху кожата.

Невероятните качества на ментата се дължат изцяло на вълшебната комбинация и смеска от нутриенти, които съдържа. А именно – богата е най-вече на фибри, витамин А, желязо и магнезий. Всички те са много силни поотделно, а заедно още повече, което кара ментата да бъде много специфична и често трудна за приемане, затова при нея е ключово по много стриктен начин да се спазват и съставят точните количества. Освен това, ментата е и много богат източник на антиоксиданти.

Ментата е много използвана в лекуването на всякакви видове стомашни проблеми, тъй като е доказано как ментовото етерично масло съдържа съставка, наречена ментол, която всъщност има релаксиращо въздействие върху мускулите на чревния тракт. Тези проблеми са известни като Синдром на раздразнените черва и ментолът подпомага мускулите да се отпуснат и съответно това води до моментално успокоение.

Силно желано е присъствието на ментата и в ароматерапията. Вдишването й подпомага много функционирането на мозъка. Направено е изследване и е доказано, че с вдишването на ментата също така паметта се активизира много по-бързо и работи на много по-високи обороти. Маслото като цяло влияе доста позитивно на нервната система и цялостното настроение. То намалява умората, тревожността, нервността и увеличава спокойствието, фокуса и като цяло концентрацията на човек.

Ментата освен това се използва и при стопирането на всякакви настинки и възникнали симптоми. Пак до голяма степен благодарение на ментола, който има свойството да пречиства от бактерии, слуз, леки инфекции и подобни. Той веднага ги тушира и не им позволява на навлезнат повече, така че да засегнат организма. Благодарение и на охлаждащия си ефект, ментата предпазва и направо изгражда защита на болното гърло да речем или която и да е засегната част.

И най-важното за нас всъщност е как ментата се отразява на кожата. Както вече споменахме, тя има изключително богат и наситен състав, който може да се справи с почти всякакви проблеми, свързани с кожата. На първо място тя действа доста успокояващо и охлаждащо, затова и главно се използва например при ухапвания от насекоми и при поява на различни типове раздразнения и обриви. Всякакви козметични продукти с мента са много разпространени за лекуването на акне, тъй като веднага атакува гнойните образувания и черните точки на дълбоко, така че да изчисти качествено и да убие всякаква бактерия. След което всъщност изглажда най-горния слой на кожата, подхранва го и го оставя много по-мек, сияен и жизнен. Козметичните продукти, съдържащи мента, варират и могат да бъдат под много различни форми, консистенции и т.н. – най-разпространените например са лосиони, мехлеми, кремове, шампоани, балсами, сапуни, серуми, маски за лице и т.н.

Главното, което прави ментата незаменима и неповторима в грижата за кожата е именно изобилието на ментол в състава й. също в комбинация с всички антиоксиданти и нутриенти, тя е наистина едно вълшебно растение, което при правилна и редовна употреба може да съживи и възстанови значително кожата.