Вълшебството на тамяна

Вълшебството на тамяна

Тамянът е ароматна смола, която се извлича от кората на дърветата от вида Boswеllia, които се разрязват и от тях изтича млечен сок, в който се съдържа въпросният тамян.  А когато тази смола се остави на въздух, засъхва и се образуват твърди и кръгли зърна с жълт и червеникав цвят. Тамянът е още известен и като Ароматът на Слънцето и Божествени сълзи, и съществуват множество видове тамян с различен цвят и аромат. Тамянът е бил най-скъпоценното масло още от времето на древен Вавилон, бил е по-ценен и търсен дори от златото и са се горели огромни количества тамян целогодишно. Интересен факт за тамяна е, че египтяните са го използвали за направата на маски за лице. Оттогава, в продължение на векове тамянът влиза в употреба освен като пречиствател на въздуха, и като силно лечително средство за всякакъв тип рани, болести и главно хормонални проблеми – например регулира нивата на естроген при жените.

Тамянът е известен със своите почти магически качества, той се използва за редица религиозни и духовни цели, за пречистване и ароматизиране на затворени помещения, за къдене в църкви по нашите земи. Също така много тамян се е горял за провежданото на ритуали в Древността, а в някои общества са го ползвали дори за прогонване на духове.

Етеричното масло от тамян е едно от най-търсените и приложимите. То има антисептично и противовъзпалително действие, бледожълт цвят и лек дървесен аромат. Има страхотни регенериращи свойства, благодарение на които подпомага образуването и растежа на нови кожни клетки и предотвратява стареенето им. Има положително въздействие върху заздравяването на кожата и помага при лекуване на рани, сърбежи, зачервявания и т.н.Интересно за маслото от тамян е също така, че учени твърдят, че може да лекува ракови клетки и се предполага, че това се дължи на бета-елемен-терпен, а това е съединение, което има силни антиоксидантни свойства. Освен това маслото от тамян лекува и хронични и автоимунни заболявания, действа като страхотно анти-възпалително средство и има силен обезболяващ ефект.

Комбинацията от естествените елементи, които съставят тамяна, го карат да гори, отделяйки ароматен дим. Една от най-важните и отличаващи тамяна съставки е босвелиевата киселина, благодарение на която тамянът представлява изключително мощен стимулант за имунната система. Той притежава силен и специфичен мирис, който е доказано, че действа положително при стрес и безсъние, повдига настроението, действа като антидепресант и като цяло поддържа здравето.

Освен за духовни и медицински цели, не на последно място тамянът се използва и в парфюмерията и козметиката.Изключително ценен и търсен е и в ароматерапията, благодарение на приятния си аромат, който е доказано, че влияе успокояващо на психиката, събужда усещания на спокойствие и удовлетвореност. Най-важните ползи на маслото от тамян за кожата произлизат още от ползите му за цялостното вътрешно здраве на организма като например възстановяването и поддържането на клетките, което директно се отразява и на кожата, нейното качествено регенериране и подхранване. Също така има мощен ефект срещу стареенето, запазва кожата здрава и еластична, особено полезен е за суха кожа, намалява наличието и почти премахва белези, стрии, рани и т.н.

Лавандула

7 юли 2021

Гераниевото масло и свойствата му

5 юли 2021 Гераниевото етерично масло може да се извлече от всички части на гераниево растение (или здравец, както още се нарича) и след това се обработва чрез двойна дестилация чрез пара. Използвало се е още в Древен Египет като разкрасяващ продукт. В момента се отглежда в доста региони, включващи Европа и Азия. Приложенията на гераниевтото масло са многобройни и разнообразни. То се използва за третиране на здравното състояние от векове насам. Научно доказано и потвърдено е, че действа лечебно на редица състояния и проблеми, главно насочени в подобряването вида на косата и кожата и в подобряване на психичното състояние и цялото настроение.

Маслото от пшеничен зародиш

28 юни 2021 Маслото от пшеничен зародиш се извлича от зародиша на пшеничното ядро, който помага на растението да се репродуцира и да произвежда нова пшеница. Кълновете пшенични зародиши имат изключително силен лечебен характер, наситени са с много полезни свойства. Именно затова студено пресованото масло от пшеничен зародиш има благотворен ефект върху цялото тяло - като например захранва органи и системи с хранителни вещества, заздравява и подпомага състоянието на кожата и косата.

Полезните свойства на маслото от Нийм

28 юни 2021 Маслото от Нийм (или масло от Маргоза) е растително масло, което се извлича чрез студено пресоване на семената на вечнозеленото дърво Нийм, родом от Индия. Маслото може да се извлече от почти всяка част на дървото, но най-концентрирано и наситено е именно в семената, чиято форма и текстура наподобява много тази на маслините. А самото масло има зеленикаво-кафяв цвят и специфична остра миризма, която доста го отличава и е нещо, с което е доста известно на пазара.

Полезните свойства на конопеното масло

4 юни 2021 Конопеното масло е естествен растителен продукт, който се получава чрез студено пресоване на сурови семена на растението Cannabis Sativa, което също така се нарича и индустриален коноп. Нерафинираното масло от коноп има наситен аромат и вкус, но за съжаление гранясва бързо. Затова в повечето случаи се използва, когато вече е рафинирано, въпреки че тогава вече няма цвят, с беден аромат е и губи повечето от качествата си, срокът му на годност трае значително повече.

Маслото от Таману и свойствата му

22 април 2021 Маслото от Таману е известно с това, че има редица ползи за здравето и красотата, действа регенериращо при локално лечение на широк спектър от кожни наранявания от изгаряния, белези и инфектирани рани до кожни заболявания като дерматоза, уртикария и екзема, както и за по-здрава и красива коса.

Масло от Марула - как действа върху кожата и косата?

8 април 2021 Маслото от Марула е богато на протеини и се абсорбира лесно, което го прави ефективно при лечение на кожата и косата. Съдържа аминокиселини L-аргинин и глутаминова киселина, които имат хидратиращи, анти-стареещи свойства, мастни киселини, включително палмитинова, стеаринова, олеинова и миристинова киселини, които имат подобрителни и овлажняващи качества, антиоксиданти, като фенолни съединения и витамини Е и С, които се борят със свободните радикали и могат да предотвратят увреждането на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето и замърсяването.

Мащерка

11 март 2021

Банан

11 март 2021

Безсмъртниче

11 март 2021

Полезните свойства на маслото от лимонена трева

14 април 2020 Представете си етерично масло със свеж цитрусов аромат с нотка земен нюанс - Да, лимонена трева. Маслото от лимонова трева е популярно в ароматерапията, за облекчаване на стреса, тревожността и депресията с балансиращите си свойства.То се използва, като естествено средство за заздравяване на рани и спомага за предотвратяване на различни инфекции.

Съставки, които да избягваме при избора на слънцезащитен продукт

11 юни 2019 Всички с нетърпение очакваме лятната ваканция. Мечтаем по-скоро да се отпуснем на плажа с книга в ръка. Да си взираме в хоризонта и да забравим за задачите в офиса. Да правим дълги и спокойни разходки по брега. Да не забравяме и най-веселата част а именно да правим пясъчни замъци с децата.