Вълшебството на тамяна

Вълшебството на тамяна

4 юни 2021
  • Сподели:

Тамянът е ароматна смола, която се извлича от кората на дърветата от вида Boswеllia, които се разрязват и от тях изтича млечен сок, в който се съдържа въпросният тамян.  А когато тази смола се остави на въздух, засъхва и се образуват твърди и кръгли зърна с жълт и червеникав цвят. Тамянът е още известен и като Ароматът на Слънцето и Божествени сълзи, и съществуват множество видове тамян с различен цвят и аромат. Тамянът е бил най-скъпоценното масло още от времето на древен Вавилон, бил е по-ценен и търсен дори от златото и са се горели огромни количества тамян целогодишно. Интересен факт за тамяна е, че египтяните са го използвали за направата на маски за лице. Оттогава, в продължение на векове тамянът влиза в употреба освен като пречиствател на въздуха, и като силно лечително средство за всякакъв тип рани, болести и главно хормонални проблеми – например регулира нивата на естроген при жените.

Тамянът е известен със своите почти магически качества, той се използва за редица религиозни и духовни цели, за пречистване и ароматизиране на затворени помещения, за къдене в църкви по нашите земи. Също така много тамян се е горял за провежданото на ритуали в Древността, а в някои общества са го ползвали дори за прогонване на духове.

Етеричното масло от тамян е едно от най-търсените и приложимите. То има антисептично и противовъзпалително действие, бледожълт цвят и лек дървесен аромат. Има страхотни регенериращи свойства, благодарение на които подпомага образуването и растежа на нови кожни клетки и предотвратява стареенето им. Има положително въздействие върху заздравяването на кожата и помага при лекуване на рани, сърбежи, зачервявания и т.н.Интересно за маслото от тамян е също така, че учени твърдят, че може да лекува ракови клетки и се предполага, че това се дължи на бета-елемен-терпен, а това е съединение, което има силни антиоксидантни свойства. Освен това маслото от тамян лекува и хронични и автоимунни заболявания, действа като страхотно анти-възпалително средство и има силен обезболяващ ефект.

Комбинацията от естествените елементи, които съставят тамяна, го карат да гори, отделяйки ароматен дим. Една от най-важните и отличаващи тамяна съставки е босвелиевата киселина, благодарение на която тамянът представлява изключително мощен стимулант за имунната система. Той притежава силен и специфичен мирис, който е доказано, че действа положително при стрес и безсъние, повдига настроението, действа като антидепресант и като цяло поддържа здравето.

Освен за духовни и медицински цели, не на последно място тамянът се използва и в парфюмерията и козметиката.Изключително ценен и търсен е и в ароматерапията, благодарение на приятния си аромат, който е доказано, че влияе успокояващо на психиката, събужда усещания на спокойствие и удовлетвореност. Най-важните ползи на маслото от тамян за кожата произлизат още от ползите му за цялостното вътрешно здраве на организма като например възстановяването и поддържането на клетките, което директно се отразява и на кожата, нейното качествено регенериране и подхранване. Също така има мощен ефект срещу стареенето, запазва кожата здрава и еластична, особено полезен е за суха кожа, намалява наличието и почти премахва белези, стрии, рани и т.н.