Безсмъртничето (Helichrysum Italicum / жълт смил), е растение от рода Сложноцветни. Етеричното масло от безсмъртниче се отличава с топлия си, земен аромат, в който се съдържат екзотични и леко пикантни нотки, подобни на къри. Маслото се използва и се цени както в ароматерапията, така и в прфюмерията.

Растението се отглежда само на няколко места по света, предимно в Средиземноморието, а цветовете и листата му имат допълнителни приложения в традиционната медицина в Европа, особено в Италия, Испания, Португалия и Босна и Херцеговина.

Ценната течност съдържа специални свойства, които я правят отличен антиоксидант, има високи антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства.

Неслучайно билката се казва безсмъртниче, това се дължи на широкия ѝ диапазон на лечебно действие. Поради високото си съдържание на полезни химически компоненти, етеричното масло от безсмъртниче може да се използва по много различни начини, подпомагайки укрепване на здравето.

Някои от най-популярните му приложения са за лечение на рани, инфекции и като цяло кожни възпаления. Това се дължи на противовъзпалителните и антибактериалните му свойства, които са най-изследвани от научната общност.

Ненадминато е в способността си да подмладява кожата. Притежава силно anti-age действие и подпомага естествената регенерация на епидермиса. Прави кожата стегната, здрава, гладка и сияйна.

Етеричното масло от безсмъртниче може да помогне в борбата с храносмилателни проблеми, възпаление на мускулите и ставите и не на последно място – маслото тонизира нервната система, балансира емоциите, помага за здравето на сърцето и за по-бързо възстановяване при симптоми на изтощение, успокоява стреса и помага при безсъние.