Безсмъртниче

Безсмъртниче

Безсмъртничето (Helichrysum Italicum / жълт смил), е растение от рода Сложноцветни. Етеричното масло от безсмъртниче се отличава с топлия си, земен аромат, в който се съдържат екзотични и леко пикантни нотки, подобни на къри. Маслото се използва и се цени както в ароматерапията, така и в прфюмерията.

 

Растението се отглежда само на няколко места по света, предимно в Средиземноморието, а цветовете и листата му имат допълнителни приложения в традиционната медицина в Европа, особено в Италия, Испания, Португалия и Босна и Херцеговина.

 

Ценната течност съдържа специални свойства, които я правят отличен антиоксидант, има високи антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства.

 

Неслучайно билката се казва безсмъртниче, това се дължи на широкия ѝ диапазон на лечебно действие. Поради високото си съдържание на полезни химически компоненти, етеричното масло от безсмъртниче може да се използва по много различни начини, подпомагайки укрепване на здравето.

 

Някои от най-популярните му приложения са за лечение на рани, инфекции и като цяло кожни възпаления. Това се дължи на противовъзпалителните и антибактериалните му свойства, които са най-изследвани от научната общност.

 

Ненадминато е в способността си да подмладява кожата. Притежава силно anti-age действие и подпомага естествената регенерация на епидермиса. Прави кожата стегната, здрава, гладка и сияйна.

 

Етеричното масло от безсмъртниче може да помогне в борбата с храносмилателни проблеми, възпаление на мускулите и ставите и не на последно място – маслото тонизира нервната система, балансира емоциите, помага за здравето на сърцето и за по-бързо възстановяване при симптоми на изтощение, успокоява стреса и помага при безсъние.

Маслото от Таману и свойствата му

22 април 2021 Маслото от Таману е известно с това, че има редица ползи за здравето и красотата, действа регенериращо при локално лечение на широк спектър от кожни наранявания от изгаряния, белези и инфектирани рани до кожни заболявания като дерматоза, уртикария и екзема, както и за по-здрава и красива коса.

Масло от Марула - как действа върху кожата и косата?

8 април 2021 Маслото от Марула е богато на протеини и се абсорбира лесно, което го прави ефективно при лечение на кожата и косата. Съдържа аминокиселини L-аргинин и глутаминова киселина, които имат хидратиращи, анти-стареещи свойства, мастни киселини, включително палмитинова, стеаринова, олеинова и миристинова киселини, които имат подобрителни и овлажняващи качества, антиоксиданти, като фенолни съединения и витамини Е и С, които се борят със свободните радикали и могат да предотвратят увреждането на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето и замърсяването.

Мащерка

11 март 2021

Банан

11 март 2021

Полезните свойства на маслото от лимонена трева

14 април 2020 Представете си етерично масло със свеж цитрусов аромат с нотка земен нюанс - Да, лимонена трева. Маслото от лимонова трева е популярно в ароматерапията, за облекчаване на стреса, тревожността и депресията с балансиращите си свойства.То се използва, като естествено средство за заздравяване на рани и спомага за предотвратяване на различни инфекции.

Съставки, които да избягваме при избора на слънцезащитен продукт

11 юни 2019 Всички с нетърпение очакваме лятната ваканция. Мечтаем по-скоро да се отпуснем на плажа с книга в ръка. Да си взираме в хоризонта и да забравим за задачите в офиса. Да правим дълги и спокойни разходки по брега. Да не забравяме и най-веселата част а именно да правим пясъчни замъци с децата.