Етеричното масло от Иланг-Иланг се получава от цветовете на дървото Cananga odorata, което произхожда от тропическите райони на Азия, особено на Филипините и Индонезия. То има сладък, цветен и екзотичен аромат и е популярен съставен елемент в ароматерапията и козметиката. То се използва от векове в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Известно е, че етеричното масло от Иланг-Иланг има много ползи за кожата и косата. Ето някои от начините, по които това масло може да бъде полезно:

Овлажнява кожата: Етеричното масло от иланг-иланг има хидратиращи свойства, които могат да помогнат за овлажняване и подхранване на дехидратираната кожа. То може също така да помогне за регулиране на омазняването в кожата, което го прави добър избор както за суха, така и за мазна кожа.

Подпомага здравата коса: Маслото може да помогне за подхранване на косата и скалпа, като насърчава растежа на здрава коса и намалява пърхота и други състояния. То може също така да помогне за придаване на блясък и лъскавина на косата.

Подобрява тена на кожата: Смята се, че етеричното масло от иланг-иланг спомага за подобряване на тонуса на кожата и намалява появата на фини линии и бръчки. То може също така да спомогне за подобряване на структурата на кожата, като я направи по-гладка и мека.

Успокоява кожните раздразнения: Маслото има противовъзпалителни и aнтисептични свойства, които могат да помогнат за успокояване на кожни раздразнения като акне, екзема и псориазис. То може да помогне и за намаляване на зачервяването и подуването.

Засилва релаксацията: Етеричното масло от иланг-иланг има успокояващо и релаксиращо действие върху ума и тялото, което може да помогне за намаляване на стреса и да насърчи чувството за благополучие. Това може да има положително въздействие върху кожата, тъй като стресът и тревожността могат да допринесат за кожни проблеми като акне и преждевременно стареене.

Борба със свободните радикали: Етеричното масло от иланг-иланг е богато на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на кожата и косата от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес, водещ до преждевременно стареене и други проблеми с кожата и косата.

Намалява стреса и тревожността: Етеричното масло от иланг-иланг има успокояващо и седативно действие върху нервната система, което може да помогне за намаляване на нивата на стрес и тревожност.

Подобрява настроението: Маслото е известно с това, че има свойства за подобряване на настроението, които могат да помогнат за повдигане на духа и насърчаване на положителната перспектива.

Намалява кръвното налягане: Някои проучвания сочат, че етеричното масло от иланг-иланг може да спомогне за понижаване на нивата на кръвното налягане, което може да окаже положително въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система.

Засилва либидото: Смята се, че маслото действа, като афродизиак и помога за повишаване на либидото и подобряване на сексуалната функция.

Действа противовъзпалително: Етеричното масло от иланг-иланг има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на подуването и възпалението в организма.

Бори се с инфекциите: Смята се, че маслото има и антимикробни свойства, които могат да помогнат за борбата с инфекциите и да предпазят от вредни бактерии и вируси.

Като цяло етеричното масло от иланг-иланг може да бъде отличен избор за тези, които искат да подобрят здравето и външния вид на кожата и косата си. Заради множеството му ползи то е честно използвана съставка в различни козметични продукти, като кремове, балсами, серуми за лице и други. Можете да усетите прекрасните свойства и аромат на маслото в крема за лице с арган и шипка на Мажи Мажи.