Маслото от шипка е изключително благодатен и ценен природен продукт със забележителни качества и широка употреба. Употребявало се е още от древните египтяни и маи, които първи са открили и са се възползвали от естествените му лечебни свойства.

Шипковото масло се извлича от плодовете и семената на растението шипка, което се създава от розите. Когато животът на розата приключи, тя оставя след себе си червеникаво-оранжеви плодове в сферична форма. Това са въпросните шипки, които са богато наситени с ценен и лековит състав. Всички рози създават шипки, но най-добрият и известен вид е така наречената Rosa canina, която почти винаги се среща в състава на козметични продукти, които съдържат шипково масло.

Поради пълноценния си и лековит състав, маслото от шипка се използва и в алтернативната медицина, но все още тези негови медицински качества не са достатъчно добре и обстойно изследвани, затова не може да се потвърди със сигурност ефективността му.  Затова към момента шипковото масло е най-популярно и търсено в козметичния бранш, благодарение на редица свои качества, които помагат изключително много на кожата.

Най-основните вещества и витамини, които шипковото масло съдържа и които го правят универсален компонент в мнозина козметични продукти, са витамин Ц, витамин А и наличието на така богатите и наситени есенциални мастни киселини.  Доказано е, че маслото от шипки съдържа наистина завидно количество витамин Ц, дори повече от лимоните и портокалите. Следователно маслото е изключително богато на антиоксиданти, което естествено има чудесен ефект върху кожата. Те помагат за намаляването на увреждания от ултравиолетови лъчи, тъй като се борят със свободните радикали и стимулират активното производство на колаген. Благодарение на наличието на витамин Ц също така кожата се подхранва по естествен начин, липсва сухота и лекуването на белези и рани се подсилва. В комбинация и с витамин А, помага за заличаването на стрии по кожата.

Един минус обаче е, че нивата на витамин Ц в маслото могат много рязко да се понижат по време на обработката. Освен това тъй като витамин Ц е водоразтворим, това все повече кара маслото да не може да го задържа за дълго време. Затова е хубаво да се знае, че доста от големите производители добавят допълнително витамин Ц, така че почти всички продукти с шипково масло го съдържат, но не при всички е естествено и от самия плод на шипката.

Шипковото масло се употребява и за лекуване на болка, даже се счита за естествен лек на артрит, което евентуално се дължи на наличието на полифенол в маслото.

Маслото също се използва и в ароматерапията, благодарение на съвземащия си и освежаващ мирис. То действа на психиката успокояващо и кара човек да се чувства уравновесен и спокоен. Също така помага за здравословното кръвообръщение и правилното дишане.

Но може би най-универсалното качество на маслото от шипка е подхранването на суха и напукана кожа. Затова и се съдържа в редица козметични продукти като кремове, скрабове, сапуни за тяло и т.н. Затова и ние в „Мажи Мажи“ решихме да направим крем за лице с Шипка и Арган. Осъзнаваме нуждата от качествен продукт за фина и нежна кожа като тази на лицето, затова и избрахме именно тези продукти. Маслото от шипка навлиза по мек начин в кожата и подхранва навсякъде, където има пукнатини и сухота, а пък арганът придава блясък и изчистен финален вид на кожата на лицето, като също така подхранва най-горния слой епидермис и защитава от токсични външни вещества.